onsdag 10 juni 2020

Panerad falsk fisk (panerad manna)


Panerad falsk fisk, eller panerad manna, är en av alla våra favoritmaträtter. När jag först testade detta recept, för några år sedan, trodde jag aldrig att det skulle bli så gott som det faktiskt blev. Själva "fisken" är gjord av en stelnad, tjock mannagrynsgröt, som sedan skärs i bitar, paneras och steks precis som fisk (originalreceptet kommer från boken 'Det gröna skafferiet' av Karoline Jönsson). Det låter inte särskilt gott men är supergott. Det enda som jag funderar på att ändra är att tillsätta mosade eller hackade vita bönor, kikärtor eller kronärtskocksbottnar, för att få en mindre slät struktur på konsistensen. Det kanske jag provar att göra nästa gång. Vi käkade den goda 'fisken' med rivna morötter, ugnsstekt potatis och en kall sås (se här). 

Panerad falsk fisk
ca 4 portioner
2 dl standardmjölk
2 dl vatten
1 ½ dl mannagryn
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
Ev. 2 krm kelppulver eller 1 - 2 krm pulveriserat noriblad (ger en smak som påminner lite om fisk)
Panering: 
ca 3 msk vetemjöl
2 krm salt
1 liten knivsudd malen vitpeppar
ca 1 tsk torkad dill (kan uteslutas)
2 ägg
ca 2 dl ströbröd
Smör eller margarin till stekning (för mig gick det åt ca 25 - 30 g vilket motsvarar ungefär 2 msk) 

Gör så här: 
Skölj ur en form, som mäter ca 14 x 18 cm, med lite kallt vatten. Vispa ihop mjölken med vattnet, mannagrynen, saltet och svartpepparn i en gryta. Ha eventuellt i kelppulver eller pulveriserat noriblad. Låt detta koka upp under omrörning och sedan koka på svag värme i ca 6 - 7 minuter. Det ska bli en riktigt tjock gröt. Bred ut den i ett jämnt lager i den vattensköljda formen. Täck formen och ställ den kallt i minst 2 timmar. 

Blanda vetemjölet med saltet, vitpepparn och dillen på ett fat. Vispa upp äggen i en djup tallrik eller liknande. Häll även ströbrödet på ett fat. 

Skär den falska fisken i 8 lika stora bitar. Ta en bit i taget och vänd den först i mjölblandningen, doppa den sedan i ägget och vänd den slutligen i ströbrödet. Lägg sedan över den på ett fat. Upprepa detta med resterande bitar. Hetta upp en klick smör i en en stor stekpanna. Lägg i bitarna och låt dem steka på medelhög värme, i ca 3 - 4 minuter per sida, tills de fått fin färg och blivit genomvarma.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.