Potatistårta
ca 4- 6 portioner
800 g potatis av en mjölig sort
1 liten finhackad gul lök
2 dl crème fraiche (jag använde lättvarianten med 15 % fett)
3 ägg
3 dl riven vällagrad ost t.ex. prästost eller västerbotten
ca ½ dl finhackade, och väl avrunna, marinerade soltorkade tomater
1 tsk torkad oregano
½ tsk torkad timjan
2 - 3 msk hackad basilika, färsk eller fryst
3/4 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
lite smör till att smöra formen med
Gör så här:
Värm upp ugnen till 200 C och spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, à ca 24 cm i diameter. Smörj insidan av formens kanter med lite matfett.
Rör ihop crème fraichen med äggen, osten, löken, tomaterna, örterna, saltet och pepparn i en bunke. Skala potatisen. Grovriv den och ha i den i bunken. Blanda allt väl. Häll blandningen i formen och jämna till ytan. Sätt in formen på gallret i den nedre delen av ugnen. Placera gärna en tom plåt i botten av ugnen utifall att formen skulle läcka. Grädda potatistårtan i ca 60 minuter. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering (tårtan går att servera varm, ljummen eller kall). Lossa formen och skär potatistårtan i bitar.
800 g potatis av en mjölig sort
1 liten finhackad gul lök
2 dl crème fraiche (jag använde lättvarianten med 15 % fett)
3 ägg
3 dl riven vällagrad ost t.ex. prästost eller västerbotten
ca ½ dl finhackade, och väl avrunna, marinerade soltorkade tomater
1 tsk torkad oregano
½ tsk torkad timjan
2 - 3 msk hackad basilika, färsk eller fryst
3/4 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
lite smör till att smöra formen med
Gör så här:
Värm upp ugnen till 200 C och spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, à ca 24 cm i diameter. Smörj insidan av formens kanter med lite matfett.
Rör ihop crème fraichen med äggen, osten, löken, tomaterna, örterna, saltet och pepparn i en bunke. Skala potatisen. Grovriv den och ha i den i bunken. Blanda allt väl. Häll blandningen i formen och jämna till ytan. Sätt in formen på gallret i den nedre delen av ugnen. Placera gärna en tom plåt i botten av ugnen utifall att formen skulle läcka. Grädda potatistårtan i ca 60 minuter. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering (tårtan går att servera varm, ljummen eller kall). Lossa formen och skär potatistårtan i bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.