torsdag 26 december 2019

En sagolikt god och lättlagad potatistårta till festmiddagen


Denna sagolikt goda potatistårta, som jag gjorde för ett tag sedan, är ett perfekt tillbehör att servera på den stundande nyårsfesten. Originalreceptet kommer från Johanna Toftbys blogg (se r). Vi käkade potatistårtan tillsammans med morotslax (se här). Det var supergott. Till nyårsfesten tänkte jag dock testa att servera den matiga tårtan med marinerade quornfiléer (se här) och en kall variant av falsk bearnaisesås (se här), vilket jag tror kan bli en minst lika smarrig kombination. 

Potatistårta
ca 4- 6 portioner
800 g potatis av en mjölig sort
2 ½ - 3 dl fint strimlad purjolök
2 dl crème fraiche (jag använde lättvarianten med 15 % fett)
3 ägg
3 dl riven vällagrad ost t.ex. prästost eller västerbotten
½ - 1 dl hackade färska, eller frysta, örter, t.ex. persilja, gräslök, dill, basilika, timjan (jag hade i ca ½ dl dill)
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
lite smör till att smöra formen med

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, à ca 24 cm i diameter. Smörj insidan av formens kanter med lite matfett.

Rör ihop crème fraichen med äggen, osten, purjolöken, örterna, saltet och pepparn i en bunke. Skala potatisen. Grovriv den och ha i den i bunken. Blanda allt väl. Häll blandningen i formen och jämna till ytan. Sätt in formen på gallret i den nedre delen av ugnen. Placera gärna en tom plåt i botten av ugnen utifall att formen skulle läcka. Grädda potatistårtan i ca 60 minuter. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering (tårtan går att servera varm, ljummen eller kall). Lossa formen och skär potatistårtan i bitar.    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.