måndag 2 december 2019

Saftig saffranskaka med päron


I kväll är det terminsavslutning på en kurs som vi har deltagit i under året som gått. Vi ska avsluta med att fika tillsammans. Jag har därför bakat en saftig och god saffranskaka. I originalreceptet, som kommer från boken 'Kyrkkaffe' används äpplen i kakan, men vi hade några päron som började bli övermogna så jag använde dem istället. Man ska egentligen dekorera kakan med mandelspån också, men eftersom vi är allergiska mot mandlar så uteslöt jag naturligtvis detta. 

Saftig saffranskaka med päron
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
½ g saffran (1 kuvert)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
75 g smör + lite extra smör till att smöra formen med
1 ½ dl mjölk
2 stora ägg
2 mogna, mjuka päron
ca 2 msk pärlsocker
lite ströbröd till formen

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, som mäter ca 24 cm i diameter. Smörj insidan av kanterna på formen med lite smör och strö på lite ströbröd. Ställ sedan undan formen så länge. 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Skär smöret i småbitar och ha i dem i bunken. Fördela smöret i blandningen, antingen genom att nypa ihop allt med fingrarna eller genom att mixa. Gäll i mjölken och knäck i äggen i buken. Blanda allt till en slät smet. Häll den i formen. Se till att smeten blir jämnt fördelad. Skala päronen och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem runt om i smeten i ett fint mönster. Strö på pärlsockret över hela ytan. 

Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och låt kakan grädda i ca 25 - 30 minuter (det är okej om kakan är något kladdig i mitten). Ta ut formen och låt kakan kallna under en bakduk. Lossa kakan lite försiktigt ur formen och lägg över den på ett fat. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.