lördag 28 december 2019

Vegetarisk nyårsmeny 2019




Dagens inlägg är ett förslag på en vegetarisk nyårsmeny. Några av recepten är nya angenäma bekantskaper och några är gamla favoriter från förr. 

Förrätt: Rödbetssallad med kapris, linser och snabbsyltad rödlök. Serveras med oliver, fetaost och ett frasigt, ljust bröd. 

Varmrätt: Marinerade quornfiléer, serveras med potatistårta, en god sallad samt en kall sås med smak av bearnaise.

Dessert: Saffranspäron serveras med en klick vispad grädde eller krämig vaniljglass.


Rödbetssallad med kapris, linser och syltad rödlök 
ca 8 portioner som förrätt
Snabbsyltad rödlök:
1 stor rödlök
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk strösocker
Linser: 
1 dl gröna linser
vatten till sköljning och kokning
1/4 grönsaksbuljongtärning
1 litet lagerblad
Sallad:
1 kg färska rödbetor
vatten till kokning
1/2 - 1 dl hackad bladpersilja
4 msk saft från pressad citron
2 msk olivolja
3 tsk honung
3 msk finhackad inlagd kapris
2 krm grovmalen svartpeppar
salt efter smak
Till servering: 
fetaost, oliver och eventuellt ett gott bröd 

Gör så här: 
Blanda vinägern med sockret i en plastlåda med tillhörande tätt lock. Rör om till sockret lösts upp. Skala rödlöken och skär den i tunna strimlor. Ha i dem i plastlådan och blanda allt väl. Sätt på locket och ställ plastlådan kallt. 

Lägg linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en kastrull och häll på kallt vatten så det täcker plus lite till. Låt stå i minst 30 minuter. 

Häll linserna i silen eller durkslaget igen och häll av blötläggningsvattnet. Lägg till baka linserna i kastrullen och häll på 3 dl kallt vatten. Ha i buljongtärningen samt lagerbladet. Låt det koka på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills linserna är mjuka men inte mosiga. Häll av linserna och låt dem rinna av ordentligt i durkslaget. Plocka bort lagerbladet och kasta det. 

Skölj rödbetorna och lägg dem i en gryta. Täck dem med vatten. Koka betorna tills de är mjuka, vilket tar olika lång tid beroende på hur stora de är. Häll av dem. Skala betorna och skär dem i bitar. Lägg dem i en skål. Vänd ner linserna. 

Rör ihop citronsaften med oljan, honungen, persiljan, kaprisen och svartpepparn. Blanda detta med rödbetorna och linserna. Täck skålen och ställ den kallt i minst 2 - 3 timmar. 

Lägg salladen på ett snyggt serveringsfat. Strö på lite av rödlöken och ha på några oliver. Servera förslagsvis salladen med tärnad fetaost samt ett gott bröd. 


Potatistårta
ca 4- 6 portioner
800 g potatis av en mjölig sort
2 ½ - 3 dl fint strimlad purjolök
2 dl crème fraiche (jag använde lättvarianten med 15 % fett)
3 ägg
3 dl riven vällagrad ost t.ex. prästost eller västerbotten
½ - 1 dl hackade färska, eller frysta, örter, t.ex. persilja, gräslök, dill, basilika, timjan (jag hade i ca ½ dl dill)
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
lite smör till att smöra formen med

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, à ca 24 cm i diameter. Smörj insidan av formens kanter med lite matfett.

Rör ihop crème fraichen med äggen, osten, purjolöken, örterna, saltet och pepparn i en bunke. Skala potatisen. Grovriv den och ha i den i bunken. Blanda allt väl. Häll blandningen i formen och jämna till ytan. Sätt in formen på gallret i den nedre delen av ugnen. Placera gärna en tom plåt i botten av ugnen utifall att formen skulle läcka. Grädda potatistårtan i ca 60 minuter. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering (tårtan går att servera varm, ljummen eller kall). Lossa formen och skär potatistårtan i bitar.    

Marinerade quornfiléer
300 g quornfilé (ca 6 stycken)
1 dl vatten
1 msk balsamicovinäger
1 msk rapsolja
1 msk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
1 msk farinsocker
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
1 tsk grovmalen svartpeppar
lite torkad timjan och rosmarin efter smak

Gör så här:  
Lägg filéerna i en plastlåda med lock. Vispa ihop alla ingredienser till marinaden. Häll alltihop på filéerna. Se till att de täcks ordentligt (det blir mycket marinad men quorfiléerna kommer att suga åt sig den först i kylen och senare i ugnen). Sätt på locket på bunken och ställ den kallt i minst 3 timmar men allra helst över natten. Vänd gärna på filéerna någon gång under tiden. För att ugnssteka dem lägger du över dem i en ugnsfast form och häller på den kvarvarande marinaden. Täck formen med aluminiumfolie. Grädda i 225 C i mitten av ugnen i ca 15 - 20 minuter. Ta av aluminiumfolien och grädda i ca 5 minuter till. Håll koll så det inte bränner vid.

Om du hellre vill grilla quornfiléerna låter du dem marinera som ovan. Pensla sedan grillgallret med olja och lägg på filéerna eller lägg dem på en bit oljad aluminiumfolie (quorn innehåller väldigt lite fett vilket gör att de lätt bränner fast på gallret). Grilla filéerna ca 5 - 6 minuter per sida eller tills de är genomvarma och fått lite färg. Pensla dem med den kvarvarande marinaden under tiden. 

Kall sås med smak av bearnaise
blir ca 2 dl sås
2 dl crème fraiche (jag använde lätt med 15 % fett)
½ - 1 tsk äppelcidervinäger 
½ - 1 krm lökpulver 
2 -3 krm torkad dragon (ha ev. i mer, eller mindre, efter egen smak)
1 krm torkad persilja
ca 1 krm salt
några korn malen vitpeppar

Gör så här: 
Rör ihop alla ingredienser i en skål. Börja med de mindre mängderna och smaka dig sedan fram tills du blir nöjd med resultatet. Täck skålen och ställ den kall i minst 30 minuter innan servering. 


Saffranspäron
ca 2 kg päron
Saffranslag: 
1 L vatten
8 dl strösocker
½ g saffran
2 bitar hel kanelstång
5 hela gröna kardemummakapslar eller 1 krm malen kardemumma
1 krm malen ingefära

Gör så här: 
Blanda alla ingredienser till saffranslagen i en stor gryta. Låt det koka upp. Skala päronen. Kärna ur dem och skär dem i jämnstora klyftor. (Små jämnstora päron kan med fördel kokas hela). Lägg i päronen i grytan och låt dem småkoka tills de mjuknat men inte blivit mosiga. Det kan ta allt från 10 till 20 minuter beroende på päronsort och storlek så känn på dem med en provsticka. 

Lägg päronen i plastburkar och fyll på lag så det täcker. Sätt på locket och låt päronen kallna. De päron som inte går åt går att frysa in i lite av lagen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.