Snabblagad morots"lax"
500 g stora morötter
ca 8-9 dl vatten
1 tsk + 2-3 krm salt
1 msk rapsolja eller liknande neutral matolja (Ej olivolja!)
1 tsk liquid smoke
1 tsk vitvinsvinäger
ev. lite torkad dill alternativt hackad färsk dill
Gör så här:
Skala morötterna. Skär dem i tunna skivor på längden, använd gärna en köksmandolin! Lägg dem i en vid gryta eller i en stekpanna med hög kant. Häll på vattnet och ha i 1 tsk av saltet.
Låt det koka upp under lock och sedan små koka på svag värme i ca 8-10 minuter, eller tills morotsskivorna mjuknat men fortfarande går att hantera utan att de går sönder. Häll av dem i ett durkslag och spola dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av.
Rör ihop oljan med liquid smoke och vinäger i en bunke. Tillsätt 2 - 3 krm salt. Vänd ner morotsskivorna och ha ev. i dill. Blanda allt väl men var lite försiktig så att inte morötterna går sönder. Täck bunken med ett lock och ställ den i kylen i minst 3 timmar (låt den gärna stå längre, t.ex. över natten) innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.