tisdag 17 december 2019

Danskt fruktbröd


Vi brukar alltid ha ett gott bröd på julbordet, men vi gillar inte vörtbröd så vi brukar istället välja någon annan typ av mörk limpa. Vår absoluta favorit är farinlimpa (se här), eftersom vi tycker att den söta smaken passar otroligt bra till kålrotsskinkan och den syrliga rödbetssalladen. Mums! 

I år tänker jag dock vara lite nyskapande och även servera detta danska fruktbröd till julmaten. Brödet är supergott och saftigt, och är naturligt sötat av att det innehåller bland annat riven äpple, pressad apelsinsaft och torkad frukt. Jag kan tänka mig att det passar väldigt bra till julmaten. Vi får väl se hur det blir emottaget av våra traditionsbundna middagsgäster 😉.

Jag tror att originalreceptet kommer från matklubben.se, men jag är inte helt säker eftersom jag tyvärr glömde att ange källan när jag skrev av receptet.  

Danskt fruktbröd
blir 2 limpor
50 g jäst
5 dl ljummen fil eller yoghurt, 37 C varm
1 dl saft från färskpressad apelsin
1 medelstort äpple (ca 125 - 150 g), grovt rivet
10 torkade aprikoser, hackade eller klippta i småbitar
10 torkade kärnfria katrinplommon, hackade eller klippta i småbitar
2 tsk salt
4 dl grovt rågmjöl
ca 10 - 11 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
lite matfett till formarna

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt den ljumna filen och rör om tills jästen har lösts upp helt. Ha i apelsinsaften, det rivna äpplet, den hackade torkade frukten samt saltet. Rör i det grova rågmjölet. Arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den en stund. Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken. Täck buneken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Smörj 2 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 2 lika stora bitar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 40 - 50 minuter eller tills de är 96 - 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen. Lossa limporna och låt dem kallna invirade i bakdukar. Låt gärna limporna mogna någon dag innan du skär i dem. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.