torsdag 5 december 2019

Blomkål- och potatissoppa med dragon


Den här mumsiga blomkål- och potatissoppan bjöd jag på när vår yngsta dotter var här i tisdags kväll. Dottern ville gärna ha receptet för att kunna laga soppan till en av sina vänner. Hon tror nämligen att han kommer att tycka att den är supergod eftersom den, enligt hennes mening, smakar som en kombination av två av hans favoriträtter, som är potatissoppa och bearnaisesås (jag gissar att det är dragonsmaken som hon förknippar med bearnaisesås). Jag hoppas att vännen kommer att uppskatta soppan och tycka att den är lika smarrig som vi tyckte att den var. 

Blomkål - och potatissoppa med dragon
ca 4 portioner
2 gula lökar
ca 600 g potatis
ca 500 g blomkål i bitar, färsk eller fryst
10 dl vatten
2 svampbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar
2 ½ dl grädde
ca 1 tsk torkad dragon (ta mer eller mindre efter egen smak)
salt, grovmalen svartpeppar efter smak
ev. lite hackad persilja till garnering

Gör så här: 
Skala och hacka löken. Lägg den i en gryta. Skaal potatisen och skär den i skivor. Lägg dem i grytan. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Sätt grytan på spisen och låt soppan koka upp och sedan småkoka, under lock, på svag värme i ca 15 minuter. Tillsätt blomkålen och låt soppan koka i ytterligare ca 15 minuter. Ta av grytan från värmen och mixa soppan slät. Ställ tillbaka grytan på värmen igen och häll i grädden. Värm soppan någon minut under omrörning. Ha i dragonen och smaka av soppan med lite salt och svartpeppar. Garnera ev. med lite hackad persilja. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.