onsdag 11 december 2019

Fiberrika julfrallor


Dessa mjuka och goda, fiberrika frallor är bakade med julmust som degvätska. Förra året bakade jag de här frallorna enligt originalreceptet, som kommer från kungsörnen.se. I det receptet används rågsikt och färsk jäst i degen (se här). Denna gång hade vi dock varken rågsikt eller färsk jäst hemma så jag använde stenmalet rågmjöl och torrjäst istället. Det blev inte lika många frallor som förra gången och de fick lite mer tuggmotstånd av det grövre mjölet, men de hade samma goda smak. 

Fiberrika julfrallor
blir ca 20 stycken
1 pkt torrjäst, à ca 14 g
5 dl stenmalet rågmjöl (se bild nedan) 
6 dl julmust 
1 dl rapsolja eller liknande matolja
2 tsk salt
2 dl russin (kan uteslutas)
ca 12 dl vetemjöl + lite extra till utbakning

Gör så här: 
Blanda torrjästen med rågmjölet i en degbunke. Värm upp julmusten till 40 C. Ha i den i bunken och rör om. Tillsätt oljan, saltet och russinen. Blanda allt väl. Arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i 60 - 90 minuter (degen ska jäsa tills den har blivit ungefär dubbelt så stor). 

Klä två plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 20 lika stora bitar. Forma dem till runda frallor och lägg dem glest på plåtarna. Täck dem med bakdukar och låt dem jäsa i 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 12 - 15 minuter. Ta ut plåten, lossa frallorna och låt dem kallna på ett brödgaller under duk.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.