måndag 16 december 2019

Krämig rotfruktsgratäng med örter


Nu är det bara lite drygt en vecka kvar till julaftonen och det har blivit dags att fundera på julmaten. För dem som vill ha fler vegetariska alternativ på julbordet kan jag verkligen rekommendera denna rotfruktsgratäng. Gratängen är jättegod, och krämig, och den passar alldeles utmärkt att servera till stekta bönbullar och stekt bönkorv (se här). 

Rotfruktsgratäng med örter
ca 6 portioner
Lite matfett till att smöra formen med
2 ½ dl grädde (jag tog matlagningsgrädde)
4 dl standardmjölk (3 % fett)
1 tsk italiensk salladskrydda
knappt 1 tsk salt 
1 krm grovmalen svartpeppar
200 g morötter
200 g kålrot
100 - 150 g palsternacka 
600 g potatis, av en mjölig sort
2 - 3 dl riven ost

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och smöra en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Vispa ihop grädden med mjölken, saltet och kryddorna i en bunke. Ställ undan den så länge. 

Skala rotfrukterna och potatisen. Riv rotfrukterna grovt på ett rivjärn eller i en matberedare (riv potatisen sist så att den inte hinner mörkna). Blanda dem i formen. Häll på gräddmjölken. Täck formen med aluminiumfolie. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 60 - 90 minuter, beroende på hur grovt rivna rotfrukterna är (jag rev mina rotfrukter ganska grovt, i matberedaren, och behövde därför grädda gratängen i lite drygt 90 min). 

Ta ut formen och ta av folien. Känn med en sticka så att rotfrukterna nästan är helt mjuka. Strö på osten på gratängen. Sätt in formen i ugnen igen och fortsätt grädda i ytterligare ca 20 - 30 minuter, tills osten fått fin färg och allt är mjukt. Täck ev. med folien igen om osten får för mycket färg innan gratängen är klar. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.