måndag 23 december 2019

Två sorters matiga mackor med stekt grönkål


Så här dan före dopparedagen är det fullt upp med förberedelser inför morgondagen. Jag ska koka julgröt, kålrötter samt laga broccoligratäng och förbereda en vegetarisk Jansson. Igår gjorde jag rödbetssallad och en glasstårta, som verkar bli mycket mumsig (recept kommer). Det har varken funnits tid, eller ork, till att laga så mycket annan mat än den som vi ska käka på julaftonen men i förrgår svängde jag ihop ett par delikata, matiga mackor, innehållande bland annat stekt grönkål. Jag använde hemmaodlad grönkål, som vi hade i frysen. Där hittade jag även en liten burk hummus, som jag tog upp och använde i makens mackor. Själv tog jag mjukost i mina mackor (eftersom hummusen tyvärr innehöll vitlök), men det går säkert minst lika bra att välja färskost istället. Båda varianterna blev supergoda. Grönkålen gav inte bara god smak till mackan utan också ett välbehövligt tuggmotstånd. Riktigt, riktigt smarrigt

Mackor med stekt grönkål och hummus
blir 2 dubbla mackor
4 skivor fralla, eller liknande bröd
ca 1 dl hummus (se här)
1 tsk olivolja
ca 75 g finstrimlad, eller grovhackad, förvälld grönkål (jag tinade förvälld finstrimlad grönkål som jag hade i frysen)
1 krm lökpulver eller ca ½ krm vitlökspulver
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Krama ur vätskan ur grönkålen. Hetta upp oljan i en stekpanna. Ha i kålen och låt den steka några minuter på hög värme. Vänd runt den lite då och då. Den ska få fin färg. Krydda med lökpulver, salt och svartpeppar. Bred hummusen på brödskivorna. Fördela grönkålen på två av skivorna. Lägg på de andra med hummusen nedåt. Klart!


Mackor med stekt grönkål och mjukost (eller färskost)
blir 2 dubbla mackor
4 skivor fralla, eller liknande bröd
ca 6 msk mjukost eller färskost 
1 tsk olivolja
ca 75 g finstrimlad, eller grovhackad, förvälld grönkål (jag tinade förvälld finstrimlad grönkål som jag hade i frysen)
1 krm lökpulver eller ca ½ krm vitlökspulver
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Krama ur vätskan ur grönkålen. Hetta upp oljan i en stekpanna. Ha i kålen och låt den steka några minuter på hög värme. Vänd runt den lite då och då. Den ska få fin färg. Krydda med lökpulver, salt och svartpeppar. Bred mjukosten, eller färskosten, på brödskivorna. Fördela grönkålen på två av skivorna. Lägg på de andra med osten nedåt. Ät och njut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.