måndag 8 juni 2020

Pastagratäng med morötter och sambal oelek


Här kommer det ännu ett recept på en pastagratäng innehållande den mycket användbara rotfrukten morot. Jag använder ofta morötter i min mat. Dels för att det är en billig, ofta lokalt odlad, råvara, och dels för att det helt enkelt smakar gott. I denna krämiga pastagratäng hottade jag upp den simpla moroten med en klick sambal oelek. Det blev en mycket mumsig, mättande måltid. Det blir en rejäl gratäng av receptet, ca åtta portioner, men det är enkelt att halvera om du inte vill göra en så stor gratäng. Annars går det alldeles utmärkt att frysa in resterna och sedan värma dem en annan dag. 

Pastagratäng med morötter och sambal oelek
ca 6 - 8 portioner
500 g pasta
vatten och salt till pastakoket
lite matfett till att smöra formen 
ca 2 ½ dl riven ost till gratinering
Morotsröra
1 msk olivolja
750 g morötter
1 msk tomatpuré
500 g passerade tomater
2 - 3 tsk sambal oelek
1 grönsaksbuljongtärning
2 krm grovmalen svartpeppar
2 lagerblad
1 ½ tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
Salt efter smak
Ostsås:
10 dl standardmjölk (3 % fett)
5 msk vetemjöl
1 tsk salt
knappt 1 krm malen vitpeppar
ca 2 ½ dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Smörj en stor ugnsfast form med lite matfett (den form jag använde mäter 23 x 33 cm och är 5 cm djup). 

Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och lägg den i formen. Ställ sedan undan formen så länge. 

Skala morötterna och riv dem grovt. Hetta upp oljan i en stor stekpanna med tillhörande lock. Ha i morötterna och låt dem steka på ganska hög värme i ca 10 minuter. Vänd runt dem några gånger så att de inte bränns vid. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med i någon minut. Tillsätt de passerade tomaterna, sambal, buljongtärningen, svartpepparn, lagerbladen, oreganon och timjan. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under stekpannan så att morotsröran bara småkokar. Låt den puttra på svag värme, under lock, i ca 30 minuter. Gör under tiden ostsåsen. 

Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den koka på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten av grytan med jämna mellanrum för såsen bränner lätt fast! Ta av grytan från värmen och ha i osten. Låt den smälta. Smaka av såsen. 

Smaka av morotsröran och blanda den sedan med pastan i formen. Häll på den vita såsen. Strö på den rivna osten i ett jämnt lager över hela ytan. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 30 minuter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.