måndag 13 juli 2020

Zucchinigratäng med champinjoner och ajvar relish


Idag börjar maken sin semester, så det kanske blir några turer med husbilen snart. Vi kommer dock inte att göra några längre resor den här sommaren, eftersom vi inte vill fara runt allt för mycket på grund av risken för coronasmitta. Det går ju ingen nöd på oss direkt att stanna hemma, för vi bor ju trots allt i en vacker stad dit många åker på semester. Om vi åker vi någon annanstans får det bli fricamping, med egen medhavd proviant, så att vi inte behöver trängas med andra. 

Förutom att campa kommer vi säkerligen att spendera en hel del av semestern nere på odlingslotten. Det är en lyx att ha en så fin plats nära sjön, där vi kan sitta och gunga i hammocken och titta ut över vattnet. Det är också en lyx att kunna skörda sina egna råvaror. Häromsistens plockade vi med oss några zucchini och lite färskpotatis. Av detta lagade jag sedan en underbart god och krämig zucchinigratäng, med champinjoner och ajvar, som vi käkade tillsammans med ugnsstekt, gyroskryddad, färskpotatis. Det var riktigt mumsigt! 😋

Zucchinigratäng med champinjoner och ajvar relish 
ca 4 - 6 portioner
1 msk olivolja eller rapsolja
1 gul lök
200 - 250 g skivade champinjoner, färska, eller frysta
ca 1 kg zucchini
1 tsk torkad oregano
2 krm grovmalen svartpeppar
½ svampbuljongtärning
1 dl ajvar relish (jag använde den starka varianten)
2 dl crème fraiche
salt efter smak
ca 2 dl riven, lagrad ost
Lite matfett till att smöra formen med

Gör så här: 

Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Skala och finhacka löken. Skölj och ansa zucchinin. Skär den sedan i små tärningar. 

Stek svampen utan fett i stekpannan, tills det mesta av den vätska som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan och löken och låt allt steka på medelvärme i ca 4 - 5 minuter. Höj sedan värmen lite under stekpannan. Tillsätt zucchinin och låt allt steka i ytterligare ca 10 - 15 minuter, eller tills zucchinin fått lite färg och mjuknat lite grann. Tillsätt oregano och svartpeppar. Smula även ner buljongtärningen. Ha i ajvar och crème fraiche. Röra om. Låt det koka ihop några minuter. Smaka av med salt. 

Häll röran i formen. Strö på osten. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda gratängen i ca 20 minuter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.