torsdag 30 juli 2020

Fyrkantsbitar med frö och kross


De senaste dagarnas regnrusk har inte lockat till utevistelse direkt utan vi har mest hållit oss inomhus. Jag har passat på att fylla frysen med matbröd. Bland annat har jag bakat en helt plåt med mjuka och goda fyrkantsbitar, så nu har vi har något gott att mumsa på till kvällsteet 😁. 

Fyrkantsbitar med frö och kross
Antal beroende på storlek. (Jag gjorde 48 små fyrkantiga bitar)
50 g jäst
4 dl vassle (vätska från avrunnen fil eller yoghurt, se här) (Kan bytas ut mot samma mängd vatten)
8 dl vatten
1 dl linfrö
½ dl hela psylliumfrön
1 dl rågkross
1 dl sirap
1 dl flytande margarin eller avsvalnat, smält smör
4 tsk salt
ca 500 g rågsikt
1200 - 1500 g vetemjöl 

Gör så här: 
Smula ner jästen i en stor degbunke. Värm vasslen och vattnet till 37 grader. Häll detta i bunken och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt frön, kross, sirap, matfett och salt. Ha i rågsikten. Arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget, tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med lock, eller plastfolie, och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 - 80 minuter. 

Lägg två bakplåtspapper lite omlott i en långpanna, à ca 30 x 40 cm. Stjälp försiktigt ut degen i långpannan och tryck ut den i ett jämnt lager, med mjöliga händer. Skåra degen, med en kniv eller degskrapa, i jämnstora, fyrkantiga bitar. Nagga dem med en gaffel. Täck plåten med en bakduk och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Sätt in långpannan i den nedre delen av ugnen och grädda brödet i ca 30 - 35 minuter, eller tills det är ca 98 grader i mitten. Ta ut långpannan ur ugnen. Stjälp upp brödet upp och ner på ett brödgaller. Dra bort bakplåtspapperen och kasta bort dem. Vänd sedan till baka brödet igen. Täck det med bakdukar och låt det kallan innan det skärs upp. Brödet går bra att frysa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.