fredag 6 juli 2018

Bönburgare med parmesan


Receptet på dessa fantastiska bönburgare kommer från en härlig matblogg som heter 'Build your bite' (se här). Genom åren har jag samlat på mig ganska många recept på olika vegetariska burgare som jag nu, sakta men säkert, håller på att provlaga och provsmaka. Av de burgare som jag hittills hunnit laga och smaka mig igenom hamnar dessa högt upp på betygsskalan. Burgarna var lätta att forma, höll ihop bra vid stekning och var saftiga och smakrika. Vi käkade de matiga burgarna i hembakade hamburgerbröd (se härtillsammans med dressing, sallad, tomat, smörgåsgurka, rödlök och ketchup . Det var supergott! 

Bönburgare
blir 6 stora eller 8 mindre burgare
ca 1 ½ dl havregryn
400 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 2 tetra eller 2 normalstora plåtburkar med konserverade svarta bönor
1 rödlök
2 ägg
4 msk finriven parmesanost
1 tsk malen spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
2 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk salt
ca 1 - 1 ½ dl panko
matolja till stekning

Gör så här:
Börja med att mixa havregrynen tills de blir som grovt mjöl. Lägg sedan undan det så länge. Mixa bönorna lite grovt i en matberedare eller med en gaffel i en bunke. Skala och finhacka löken. Blanda den med bönorna. Tillsätt äggen, osten, kryddorna, havremjölet och pankon (börja med den mindre mängden panko och tillsätt resten om det behövs). Mixa/ blanda väl. Det ska bli en formbar, mellangrov, smet. Ställ den i kylen i ca 15 minuter. Forma 6 stora eller 8 mindre burgare med vattensköljda händer. Lägg burgarna på ett fat och ställ dem kallt i ca 15 minuter. Hetta upp lite olja i en stekpanna och ha i några burgare i taget. Stek dem i ca 4 -5 minuter per sida. Burgarna är klara när de känns stumma om du trycker lite försiktigt på dem i mitten.  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar