fredag 12 februari 2016

Falafel på gula ärtor


Tänk att något så simpelt som gula ärtor kan bli till något så gott. Tidigare gjorde jag alltid falafel på kikärtor men efter att ha sett Tareq Taylor göra falafel på gula ärtor har jag börjat göra det jag med. Det funkar jättebra och jag tycker den här falafeln blir godare än den gjord på kikärtor. 

Falafel kommer från mellanöstern och där serveras den oftast som en mezerätt (plockrätt) eller som streetfood serverad i pitabröd. Vi serverar oftast våra falafel inrullade i orientaliska tunnbröd med feferoni, myntasås med paprika, röd sås, baba ganoush och bulgursallad med persilja (se här, här och här). Hur smaskigt som helst.

Det tar lite tid att göra falafel, bland annat p.g.a. blötläggning av ärtorna, därför brukar jag göra dem när jag har gott om tid (en ledig dag eller på helgen). Jag blötlägger ärtorna över natten, gör smeten nästa morgon, formar den till falafel och fryser sedan in dem (se hur jag gör i receptet). När jag vill ha falafel tar jag bara upp så många som går åt och friterar dem otinade eller låter dem tina i kylen innan jag friterar dem. Hur smidigt som helst. 

Obs! Det krävs en matberedare eller liknande för att göra falafel på detta sätt.

Falafel på gula ärtor
Blir ca 60-65 falafel
500 g torra gula ärtor 
Vatten till blötläggning
1 stor eller 2 mindre gula lökar, skalade och hackade
1 - 2 vitlöksklyftor, skalad och pressad
1 dl hackad bladpersilja 
1 ½ tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk malen koriander
2 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 krm malen kanel
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver 
1½ - 2 L olja till fritering, t.ex. rapsolja (det kan gå åt mer olja om du använder en fritös)

Gör så här: 
Dag 1: Lägg de torra ärtorna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg över ärtorna i en stor bunke och häll på vatten så det täcker plus lite till för ärtorna kommer attt suga åt sig vattnet och svälla. Ställ bunken i kylen i ca 12 timmar.

Dag 2:  Häll tillbaka ärtorna i durkslaget och häll av blötläggningsvattnet. Låt ärtorna rinna av ordentligt. Ta fram matberedaren och montera i knivarna. Häll i ärtorna i matberedaren och kör dem en stund (det brukar låta jättehögt!). Tillsätt resten av ingredienserna och fortsätt mixa tills det blir en slät smet. Den ska hålla ihop om du tar en liten klutt och formar den till en boll. Ställ smeten i kylen i ca 30-60 minuter (den kan stå upp till 12 timmar). 

Ta fram smeten och ett fat. Blöt händerna. Ta upp en liten klick smet och forma den till en ca 4 cm lång falafel (se bilden nedan) och lägg den på tallriken. Upprepa detta tills smeten är slut. Det brukar bli mellan 60 och 65 stycken.

Nu kan du välja att frysa in falafel. Gör då så här: Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller bricka som passar i frysen. Lägg försiktigt falafel på plåten eller brickan och ställ den i frysen. Låt stå i några timmar tills falafeln fryst. Ta loss falafeln och lägg den i en plastlåda med bakplåtspapper mellan lagren. Lägg på ett lock på lådan och förvara den i frysen.

Fritera i gryta: 
Ta fram en hålslev eller liknade. Lägg några lager hushållspapper på en tallrik. Hetta upp oljan till 180 C (190 C om falafeln är fryst) i en tjockbottnad gryta (ta fram ett lock till grytan så du kan lägga på det om oljan skulle råka börja brinna). Lägg försiktigt i några falafel i taget  med hjälp av hålsleven (ha inte i för många för då kallnar oljan och det blir inte bra). Fritera dem i ca 8 minuter. Ta upp dem med hålslev och lägg dem på hushållspapperet. Lägg över dem i en stor djup tallrik eller liknande och håll dem varma (lägg på ett lock eller ha på aluminiumfolie). Fritera resten av falafeln på samma sätt. De är godast och frasigast att äta så nyfriterade som möjligt.

Fritera i fritös: 
Hetta upp oljan till 180 C (190 C om falafeln är fryst) och lägg försiktigt i några falafel i taget i korgen och fritera dem i ca 8 minuter. Låt dem rinna av och lägg över dem i en stor djup tallrik eller liknande och håll dem varma (lägg på ett lock eller ha på aluminiumfolie). Fritera resten av falafeln. De är godast och frasigast att äta så nyfriterade som möjligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.