onsdag 17 februari 2016

Nudelwok med sweet chilisås


Det här är ytterligare en sådan där maträtt som är bra att ta till när det är ont om tid och ork. Förutom att den här woken är supergod är den enkel att laga och lätt att variera. Jag brukar helt enkelt ha i de grönsaker finns i kylen eller frysen. Den här gången blev det champinjoner, broccoli & morötter, men nästa gång kan det bli något helt annat som åker ner i stekpannan. Det är det som är det fiffiga med den här typen av "man tager vad man haver" mat. Servera gärna woken med en skvätt thai sweet chilisås på toppen.

Nudelwok med sweet chilisås
ca 4 port
400 g nudlar
Ca 1 ½ L valfri grönsaker i bitar, tunt skivade eller strimlade. 
(Jag tog 450 g tinade och avrunna broccolibuketter, 3 tunt skivade normalstora morötter, 1 stor grovt hackad gul lök, ½ stor röd paprika i bitar och 200 g färska champinjoner skurna i kvartar)
Dessutom behövs:
1 - 2 fint hackade vitlöksklyftor
1 - 2 tsk riven färsk ingefära
Rapsolja till stekning
Woksås:
2 dl hett vatten
½ grönsaksbuljongtärning
ca 1 dl thai sweet chilisås
2 msk kinesisk soja
2 tsk fisksås (kan uteslutas)
1 tsk sesamolja
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk farinsocker
1 tsk srirachasås (het chilisås)  eller  1 -2 tsk sambal oelek (indonesisk chilipasta)
2 msk mörk maizenaredning

Gör så här:
Förbered alla grönsaker och vispa ihop alla ingredienser till woksåsen. Koka upp lättsaltat vatten i en gryta. 

Hetta upp lite olja i en stor stekpanna som tål hög värme. Stek hälften av de blandade grönsakerna i taget på hög värme tills de fått lite färg. Lägg över dem i en skål eller en djup tallrik och dem varma under tiden du steker nästa omgång. (Jag brukar använda 2 stora stekpannor och steka hälften av grönsakerna i varje). 

När alla grönsaker är stekta så lägger du tillbaka allt i stekpannan och häller på såsen. Låt det koka i ca 2 min. Smaka av. Ta av stekpannan från värmen och lägg på ett lock eller täck med aluminiumfolie. 

Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Häll av dem i durkslag och häll tillbaka dem i grytan. Tillsätt woken och rör om så att allt blandas. Smaka av. Servera direkt. Ha gärna lite sweet chilisås och srirachasås eller sambal oelek till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.