lördag 6 februari 2016

Fillimpa


Vi hade en liter fil som närmade sig utgångsdatumet och då passade jag på att omvandla den till de här goda limporna. Smeten går snabbt att röra ihop och sedan sköter sig bröden själva i ugnen i ca en och en halv timma så du hinner göra andra (roligare) saker under tiden. 

Den här limpan är bakad med bikarbonat istället för jäst så den smakar lite annorlunda än "vanligt" bröd. Jag tycker att en del bikarbonatsbröd påminner mer om en sockerkaka än om matbröd, men detta recept innehåller inte så mycket sirap så det funkar bra att äta som vanligt matbröd.

Det blir bäst om du väntar tills brödet kallnat innan du skär upp det, annars kan det bli lite kompakt i snittytan och det kan vara svårt att få snygga skivor. Bli inte rädd om solrosfröna i brödet blir gröna, vilket de kan bli genom en kemisk reaktion med bikarbonaten, det är helt ofarligt fast det ser lite märkligt ut.  

Receptet på de här goda limporna hittade jag på nätet men jag kommer tyvärr inte ihåg vem som hade lagt ut det.

Fillimpa
2 st limpor
4 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
1 dl linfrö
1 dl vetekli
1 dl vetekross
1 dl solrosfrön
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
1 L fil
½ - 1dl mörk eller ljus sirap 
½ dl rapsolja eller annan neutral olja (ej olivolja)
Matfett till formarna

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 C och smörj två stycken 1 ½ L limpformar med matfett.

Rör ihop alla torra ingredienser i en degbunke. Tillsätt fil, olja och sirap. Rör om så allt blandas ordentligt, var extra noga med att röra i botten. Fördela smeten i formarna. Placera dem på gallret långt ner i ugnen och grädda dem i ca 90 minuter. 

Prova om brödet är klart genom att sticka in en provsticka i mitten av bröden, den ska vara torr, eller sätt i en kökstermometer som ska visa 98 C. Ta ut formarna ur ugnen och ta loss bröden. Låt dem kallna på galler under duk. Låt gärna bröden svalna helt innan du skär upp dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.