måndag 8 februari 2016

Vegetarisk gulaschsoppa


Soppa är underskattad mat. Det är så lätt att variera en soppa och att improvisera fram olika smaker. Det är bara att koka upp buljong eller en mix av buljong och konserverade tomater. Tillsätta små överblivna slattar och rester ur kyl och frys och ha i lite grönsaker och rotfrukter efter säsong och tillgång. Sedan kryddar man med någon spännande krydda och vips så har det blivit en hyfsad måltid av något som kanske bara skulle ha kastas bort. Även den enklaste soppa kan bli en festmåltid om den serveras med ett riktigt gott bröd, lite smör och en god ostbit. 

Gulaschsoppa är en av mina favoritsoppor. Den är matig, mustig och mycket god. Jag brukar servera den med en klick avrunnen fil eller crème fraîche och ett ljust bröd med knaprig skorpa. Det är så gott att suga upp den sista soppan i tallriken med hjälp av brödet.

Vegetarisk gulaschsoppa
ca 4-6 portioner
2 gula lökar
2 normalstora morötter
5 msk tomatpuré  
1 ½ L vatten
2 grönsaksbuljongtärningar  
2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk paprikapulver
1 krm malen kummin (brödkummin)
1 dl torra röda linser
4 - 5 normalstora potatisar
Lite olja till stekning

Gör så här:  
Skala och hacka löken. Skala morötterna och skär dem i skivor. Hetta upp lite olja i en gryta. Lägg i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och låt allt steka i ytterligare några minuter, under omrörning. Häll i vattnet i grytan och tillsätt buljongtärningarna och kryddorna. Låt soppan koka upp.

Lägg linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt linserna rinna av och ha sedan i dem i grytan. Rör om ordentligt. Koka upp soppan igen och sänk sedan värmen så den bara småkokar. Låt den puttra i ca 30 minuter. Skala potatisen och skär den i små tärningar. Ha i dem i soppan och låt den fortsätta småkoka i ca 20 minuter eller tills potatisen och morötterna är mjuka. Smaka av soppan. Servera den med ett gott bröd och en klick crème fraîche eller avrunnen fil (se här).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.