söndag 21 februari 2016

Vänskapsbröd


Vänskapsbröd är väl ett trevligt namn på ett bröd, eller hur? Receptet fick jag för ca tio år sedan av en arbetskamrat på min dåvarande arbetsplats och jag har bakat det regelbundet ända sedan dess. Det här brödet är smidigt att baka, smakar väldigt gott och passar jättebra att rosta. Jag föredrar det faktiskt rostat med lite smör, ost och en paprikaskiva. Prova själv!

Vänskapsbröd
3 limpor
Dag 1:
1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl linfrön
1 dl vetekli
2 tsk salt
2 dl lingonsylt
4 dl kokande vatten

Dag 2:
5 dl kokande vatten
½ dl mörk sirap
2 påsar torrjäst
5 dl rågsikt
ca 14-15 dl vetemjöl
Matfett att smörja formarna med

Gör så här: 
Kväll dag 1: Blanda rågkross, vetekross, linfrö och kli i en bunke. tillsätt saltet och sylten. Häll på det kokande vattnet. Rör om ordentligt. Täck bunken och låt den stå över natten.

Dag 2: Sätt ugnen på 225 C och smörj 3 stycken 1 ½ L limpformar.  

Ta fram bunken från dag 1. Häll ner det kokande vattnet och rör om. Låt blandningen svalna till 40 C. Blanda torrjästen med rågsikten och rör ner detta i bunken. Blanda ner så mycket av vetemjölet så att det blir en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.

Mjöla bänken och häll ut degen, som är ganska lös. Dela den i 3 lika stora delar. Forma limpor och lägg dem i de smorda formarna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. 

Ställ formarna långt ner i ugnen och grädda i ca 30 minuter eller tills limporna är 98 C inuti. Ta ut dem ur formarna och låt dem svalna på galler under duk. 

Tips! Om du inte har brödformar så dela degen i 4 delar och forma dem till limpor. Lägg dem i en långpanna eller liknande med bakplåtspapper under och mellan varje limpa. Grädda som ovan. Dessa limpor blir lite mindre och lägre men smakar precis lika bra som de andra. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.