onsdag 13 september 2017

Brödrutor med morot och zucchini


Att ha i grönsaker i bröd är ett trevligt sätt att få i sig lite extra nyttigheter. Just zucchini kan dock vara en svår grönsak att använda i bröd eftersom den ger ifrån sig så mycket vätska så att det finns risk för att brödet blir för blött. Jag var faktiskt lite orolig för att det skulle bli så med detta bröd, för när det färdiggräddade brödet hade legat ett tag på ett brödgaller så var det alldeles blött på bänken under gallret (jag fick t.o.m. torka av bänken med en disktrasa). Trots den överflödiga vattenångan så blev brödet luftigt och fint, och smakade jättebra. Receptet nedan är lite omgjort efter ett recept på morotsrutor som kommer från tidningen hembakats hemsida (se här)

Brödrutor med morot och zucchini
blir ca 24 bitar
1 paket torrjäst à ca 12 g eller 50 g färsk jäst
5 dl vatten
2 msk honung
1 + ½ tsk salt
ca 150 g grovt riven zucchini
ca 100 g fint riven morot
3 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Gör så här: 
Sätt ett durkslag eller en trådsil i en bunke utan att det nuddar bunkens botten. Blanda zucchinin med ½ tsk av saltet i durkslaget eller silen. Låt det stå i ca 30 minuter. Krama ur vätskan ur zucchinin och lägg den sedan i en skål. Ställ undan den så länge. 
Värm vattnet till 40 C  om du använder torrjäst eller till 37 C om du använder färsk jäst. Häll vattnet i en degbunke. Ha i vald jäst och vispa tills den lösts upp. Tillsätt honung, 1 tsk salt, zucchinin, moroten och grahamsmjölet. Arbeta in vetemjöl tills du får en smidig och klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i ca 6 - 7 minuter. Lägg sedan tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 - 45 minuter. 

Lägg 2 bakplåtspapper i en långpanna. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den lite grann. Tryck sedan ut degen jämnt i långpannan, använd mjölade händer. Skåra degen i 24 lika stora rutor och nagga dem sedan med en gaffel. Täck långpannan med en bakduk och låt brödet jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och grädda i ca 15 - 20 minuter eller tills brödet är 98 C i mitten. Ta ut långpannan ur ugnen och stjälp upp brödet på ett bakgaller. Ta bort bakplåtspapperet. Täck brödet med en brödduk och låt det svalna innan det skärs i bitar. Torka av under gallret efter en stund om det blir blött.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar