onsdag 6 september 2017

Skållat bondbröd i form


Det här skållade bondbrödet ska egentligen gräddas på plåt men jag valde att grädda brödet i formar istället. Jag gillar att använda formar eftersom de förhindrar att brödet flyter ut och på så sätt bli svårt att skära i tunna skivor. Den enda nackdelen med att grädda den här typen av bröd i form är att det inte blir någon frasig skorpa på sidorna. Just det här brödet passade dock ganska bra att rosta så vi tillförde lite frasighet på det sättet istället. Om du vill ha skorpa runt om hela brödet är det bara att grädda bröden på plåt istället för i formar. Det ska jag göra nästa gång för att glädja min make. Han älskar nämligen knapriga brödkanter. 

Receptet kommer ursprungligen från matklubben.net. 

Skållat bondbröd
2 limpor
Skållning:
2 dl rågkross
2 dl grovmalet rågmjöl
4 dl kokande vatten
Deg: 
50 g jäst
1 dl ljummet vatten, 37 C varmt
1 dl rumsvarm kesella/kvarg
50 g rumsvarmt smör eller ½ dl flytande margarin 
3 tsk salt
ca 8 - 10 dl vetemjöl

Gör så här: 
Blanda rågkross och grovt rågmjöl i en degbunke. Häll på det kokande vattnet och blanda allt ordentligt. Täck bunken med ett lock eller plastfilm och låt skållningen svalna till 37 C. 

Vispa ut jästen i det ljumna vattnet i en skål. Rör ner detta i den ljumna skållningen i degbunken. Tillsätt kvarg, smör och salt. Blanda allt ordentligt. Arbeta in vetemjöl tills du får en smidig och klibbfri deg. Ta upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg sedan tillbaka den i bunken. Täck bunken med ett lock eller plastfilm och låt den stå i rumstemperatur i ca 50 - 60 minuter. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 2 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i smorda formar eller på en klädd plåt. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. Grädda bröden i den nedre delen av ugnen i ca 35 - 40 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut dem och låt dem kallna på galler. Om du vill ha en mjuk skorpa ska du täcka dem med en bakduk. Om du däremot vill ha en hård skorpa ska du låta dem kallna utan att täck dem.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar