onsdag 27 september 2017

Morotslimpor


Receptet till de här mjuka och goda morotslimporna kommer ursprungligen från tidningen hembakat. se (se här). Egentligen ska degen bakas ut till rutor i långpannan, men jag valde att baka ut den till limpor istället. Det funkade jättebra att grädda degen i formar och limporna blev kanonfina 👍. Ett nytt recept på ett variationsrikt bröd att skriva in i receptpärmen. 

Morotslimpor
blir 2 stycken limpor
50 g jäst
5 dl vatten
½ dl rapsolja
200 g fint rivna morötter
2 tsk salt
2 msk honung
4 dl rågsikt
ca 9 -10 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen
lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 C. Häll i det i bunken. Rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt oljan, morötterna, saltet och honungen. Rör om tills saltet och honungen lösts upp. Tillsätt rågsikten och arbeta sedan in vetemjölet tills du får en smidig och klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i ca 10 minuter. Lägg tillbaka degen i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Smöra 2 limpformar à ca 1 ½ liter med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 2 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. Grädda limporna i den nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut dem ur formarna och låt dem kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar