måndag 25 september 2017

Ugnsstekt palsternacka


Palsternacka kan väl anses vara något av en doldis bland rotfrukterna, vilket är lite synd. Den är relativt lättodlad och väldigt tålig. I år har vi inte odlat någon egen palsternacka, men när vi gjorde det ett annat år lät vi den vara kvar i jorden över vintern. När våren kom trodde vi inte att palsternackorna skulle gå att äta men till vår stora förvåning så smakade de jättebra. Palsternacka används oftast i grytor, soppor eller i andra typiska rotfruktsrätter. Jag gillar palsternacka, men kan ibland tycka att den har en något skarp och dominant smak. Den skarpa smaken försvinner dock nästan helt om palsternackorna ugnssteks. Att ugnssteka palsternacka är därför mitt favoritsätt att tillaga och äta nämnda rotfrukt på. Denna gång käkade vi de krispiga palsternacksbitarna som tillbehör till ugnsbakad blomkål med örter och rostad paprikasås. Smakerna gifte sig fint med varandra och alltihop var jättegott. 

Ugnsstekt palsternacka
ca 4 portioner
1 kg palsternacka
1 msk rapsolja
salt efter smak

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och klä en plåt med bakplåtspapper. Skala palsternackorna och skär dem i jämnstora bitar (jag skar dem i stavar på längden). Lägg dem på plåten och blanda dem med oljan. Grädda högt upp i ugnen i ca 20 - 25 minuter eller tills palsternackan mjuknat och fått fin färg. Vänd gärna runt dem efter ungefär halva tillagningstiden. Ha på salt efter smak och servera direkt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.