lördag 30 september 2017

Lättbakade havretoscarutor


Den här veckan var min sista arbetsvecka på kyrkogården för den här säsongen. Det känns vemodigt att ta vinteruppehåll, för jag kommer att sakna mina härliga arbetskamrater, men samtidigt ska det bli ganska skönt att ha lite ledigt nu efter att ha jobbat, i stort sett nonstop, ända sedan april. I onsdags bjöd jag på avslutningsfika i form av dessa smarriga, lättbakade havretoscarutor. Det blev som vanligt mycket uppskattat 😊. 

Havretoscarutor
blir ca 20 - 24 stycken
Kaksmet: 
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g avsvalnat smält smör
Havretosca: 
150 g rumsvarmt smör
6 msk ljus sirap
2 dl strösocker
3 dl havregryn

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C och lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, som mäter ca 30 x 40 cm. Knäck ner äggen i en bunke och tillsätt sockret. Vispa några minuter tills det blir ljust och pösigt. Blanda mjölet med bakpulvret och vaniljsockret i en skål. Ha i detta i bunken omväxlande med det smälta smöret. Rör slätt. Bred ut smeten jämnt i långpannan. Sätt in den i mitten av ugnen och grädda i ca 15 - 20 minuter. Gör under tiden toscasmeten. 

Blanda smöret, sirapen och sockret i en kastrull. Låt blandningen småkoka i ca 7 - 8 minuter (det ska bli lite grann som kolasmet). Rör ner havregrynen. Håll smeten varm tills det är dags att ha på den på kakan. 

Ta ut långpannan ur ugnen. Höj ugnsvärmen till 200 C. Bred försiktigt på toscasmeten i ett jämnt lager ovanpå kakan. Sätt tillbaka kakan en fals högre upp i ugnen än tidigare. Grädda i ytterligare ca 10 minuter, eller tills toscasmeten fått en fin gyllene färg. Passa noga så att det inte blir bränt! Ta ut kakan i ugnen och skär den direkt i 20 - 24 rutor (innan toscan hinner stelna). Låt kakan kallna. Kakan går bra att frysa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar