onsdag 20 september 2017

En variant av hönökaka


Den här varianten av hönökaka smakade kanske inte precis som originalet, men det gör inget för jag kan ibland tycka att originalet smakar lite väl sött. De här bröden är goda att äta som de är men de går också att använda till smörgåstårta, varma mackor eller som en enkel pizzabotten. Bröden går alldeles utmärkt att förvara i frysen. Summan av kardemumma är att detta är ett mycket användbart bröd som dessutom smakar supergott. Ett riktigt favoritbröd 😊. 

Receptet nedan är lite omgjort efter ett recept från en härlig blogg som heter 'Cupcakesfluffan' (se här). Där finns det massor av recept på b.l.a. goda bakverk och smarrig glass 😋.

En variant av hönökaka
12 kakor
50 g jäst
50 g smör
10 dl mjölk
1 msk salt
½ dl ljus sirap
8 dl rågsikt
12 - 14 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Gör så här: 
Smält smöret i en gryta eller i en bunke i mikron. Ha i mjölken och värm alltihop till 37 C. Häll blandningen i en degbunke. Smula ner jästen och rör tills den lösts upp helt. Tillsätt salt, sirap och rågsikt. Arbeta in vetemjöl tills du fått en smidig och klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 12 lika stora delar. rulla dem till bollar. Lägg dem glest på lite mjöl på bänken och lägg på en bakduk. Låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 250 C och ta fram bakplåtspapper och plåtar. 

Kavla ut en degboll i taget till en rund kaka, ca 22 cm i diameter. Lägg kakan på ena halvan av ett bakplåtspapper och kavla en sista gång med en kruskavel. Nagga sedan kakan med en gaffel. Kavla ut nästa degboll och lägg den kakan bredvid  den andra på papperet. Kavla med kruskavel och nagga. Dra över papperet till en plåt. Grädda direkt i mitten av ugnen i ca 6 - 7 minuter. Ta ut kakorna och lägg dem på varandra i en bakduk. Upprepa hela proceduren med kavling och gräddning med resterande degbollar. Brödet passar bra att frysa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar