lördag 5 maj 2018

Saftig chokladtårta med cookies and creamfyllning


Den här gudomligt goda tårtan käkade vi på makens födelsedag tidigare i veckan. Ungarna tyckte att det var den godaste tårtan som de någonsin ätit. Jag är vanligtvis inget större tårtälskare, men till och med jag tyckte att denna tårta var riktigt god. Tårtan består av saftiga chokladbottnar varvade med en underbar fyllning innehållande b.l.a. grädde, cream cheese och krossade oreos. För att göra det hela ännu smarrigare är det ett lager chokladglasyr samt några extra oreos på toppen. Mums!

Jag har aldrig varit, och har heller ingen ambition att bli, någon skicklig tårtbagare. Mina tårtor brukar för det mesta se ut som om de precis överlevt en katastrof eller en allvarlig olycka, och så gjorde (tyvärr) även denna 😨.


Jag hade en vision av hur tårtan skulle se ut. Den skulle vara läckert randig och glasyren skulle ha runnit ner lite lagom mycket och bildat ett snyggt mönster längst kanten. Som ni kanske kan se på bilden så blev det inte riktigt så. Allt började bra, men glasyren stannade inte där den skulle utan landade i en pöl längst ner på fatet. Det var bara att snabbt som ögat överge tanken på ett perfekt rinnande mönster och i vild panik breda ut glasyren bäst det gick. Slutresultatet blev inte riktigt som jag hade önskat 😂. 

Nästa gång jag bakar denna tårta ska jag bre på glasyren direkt, istället för att försöka hälla på den, så blir nog tårtan lite snyggare. Nu är det ju som tur är inte utseendet som är det viktigaste utan det är ju smaken som räknas och den var det verkligen inget fel på för tårtan var supermumsig 😋. 

Receptet på bottnarna är en gammal favorit. Receptet på fyllningen har jag hittat på en sida på nätet (har tyvärr inte skrivit upp vilken) och receptet på glasyren kommer från Nigella Lawsons bok 'Fest'

Saftig chokladtårta med cookies and creamfyllning
Tårtbottnar:
blir 2 stycken kakor à 20 cm i diameter   
4, 5 dl vetemjöl                            
4, 5 dl strösocker
1, 25 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakbulver
2 tsk bikarbonat
2 rumsvarma ägg
2, 5 dl rumsvarm fil
2, 5 dl varmt kaffe
1, 25 dl neutral matolja (jag använde rapsolja)
Bakplåtspapper, matfett och lite vetemjöl till formarna
Fyllning: 
3 dl vispgrädde
200 g cream cheese, typ Philadelphiaost
1, 5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 paket oreos
Glasyr: 
1, 5 dl grädde
150 g hackad mörk choklad
1 msk ljus sirap
1 msk smör 
Dekoration:
1 paket oreos (kan uteslutas)

Gör så här: 
Börja med bottnarna (de går att göra i förväg och förvaras i kylen eller frysen tills de ska användas). Värm ugnen till 175 C. Klipp ut en bit bakplåtspapper som passar i botten av formarna och lägg i dem. Smörj kanterna på insidan av formarna med matfett och stör på lite mjöl. 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop ägg, fil och olja lite lätt. Ha i detta i bunken. Rör om. Tillsätt kaffet. Rör smeten slät. Fördela den i formarna och grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 45 - 50 minuter (känn med en provsticka). Täck ev. kakorna med en tom plåt, eller ett bakplåtspapper, om ytan får för mycket färg innan de är färdiggräddade. 

Låt kakorna kallna i formarna under en kökshandduk. Lossa dem sedan försiktigt ur formarna och lägg dem i en plastpåse. Förvara dem i kylen. (Gör gärna bottnarna dagen innan tårtan ska monteras för då blir de lättare att dela dem).

Fyllningen: Hacka kexen. Lägg undan dem så länge. Vispa grädden i en bunke. Vispa ihop cream cheesen med florsockret och vaniljsockret i en annan bunke. Blanda i grädden. Rör om ordentligt. Vänd ner de hackade kexen. Blanda allt väl.

Dela varje kaka i 2 lika tjocka bottnar (det ska bli 4 bottnar sammanlagt). Lägg en av bottnarna på ett serveringsfat. Bred på ca 1/3 av fyllningen. Lägg på nästa botten. Bred på 1/3 av fyllningen. Lägg på ytterligare en botten och bred på det sista av fyllningen. Lägg på den sista botten. Täck tårtan med plastfolie och låt den sedan stå kallt i ca 1 timme. 

Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrull. Låt det smälta ihop till en glansig smet under omrörning. Ta av kastrullen från värmen och låt glasyren svalna i ca 5 - 10 minuter. Ta ut tårtan ur kylen. Bred försiktigt glasyren ovanpå och runt tårtan. Avsluta ev. med att ställa oreos på högkant ovanpå tårtan. Ställ sedan tårtan kallt i minst 1 timme så att smakerna hinner sätta sig och glasyren hinner stelna ordentligt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.