lördag 12 maj 2018

Underbart god rabarbersylt med vanilj


I går skördade jag några rabarberstjälkar som jag sedan kokade denna underbara sylt på. Rabarbersylt med vanilj är en av mina absoluta syltfavoriter att ha i kvällsyoghurten. Smakerna passar väldigt bra tillsammans och rabarberbitarna ger ett härligt tuggmotstånd. Sylten är även god att ha som fyllning i t.ex. rulltårta, vanlig tårta eller muffins.

Rabarbersylt med vanilj
ca 1 kg rabarber i små bitar, färsk/ fryst
250 g syltsocker
300 g strösocker
1 vaniljstång

Gör så här: 
Blanda rabarbern, syltsockret och strösockret i en gryta. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Ha i både dem och själva stången i grytan. Låt det sakta koka upp under omrörning. Låt det sedan koka ganska kraftigt, utan lock, i ca 10 - 15 minuter (tills rabarbern mjuknat). Rör om då och då så det inte bränner fast. Ta av grytan från värmen. Fiska upp vaniljstången. Skumma ytan lite försiktigt med hjälp av en sked. Häll upp sylten på väl rengjorda glasburkar, fyll dem ända upp till kanten. Skruva på tätslutande lock. Förvara burkarna svalt. Öppnad burk bör förvaras i kylen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.