torsdag 10 maj 2018

Soppgryta med tomat, potatis, bönor och dill


När jag gjorde den här soppgrytan utgick jag från ett recept på en jättegod fiskgryta som vi brukade käka ibland när vi fortfarande åt fisk. Jag bytte ut fisken mot vita bönor, ökade mängden buljong och tillsatte tärnad potatis. Soppan blev kanongod och det var ingen som saknade fisken. Vi käkade den matiga soppan med nybakat bröd. Enkelt och mycket gott 😋.

Soppgryta med tomat, potatis, bönor och dill
ca 4 portioner
1 msk smör
4 - 5 dl strimlad purjolök
500 g krossade tomater
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 msk ketchup
ca 300 - 400 g oskalad potatis av en fast sort
400 g kokta små vita bönor (se här) alternativt 2 tetror eller 2 normalstora plåtburkar med konserverade vita bönor
2 ½ dl grädde
2-3 msk hackad dill, färsk eller fryst
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala potatisen och skär den i små tärningar. Hetta upp smöret i en gryta. Ha i purjolöken och låt den steka på svag värme i 3 - 4 minuter. Tillsätt potatisen och låt den steka med under omrörning i ca 2 - 3 minuter. Ha i tomaterna, vattnet, buljongtärningarna och ketchupen. Låt det koka upp. Rör om i botten då och då. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Lägg på ett lock och låt soppan puttra på svag värme i ca 15 - 20 min, eller tills potatisen är mjuk. Se till att röra om med jämna mellanrum så att att det inte bränner fast i botten. Tillsätt bönorna (häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt soppan koka i ytterligare ca 5 minuter. Rör ner grädden. Värm soppan en stund till. Tillsätt dillen och smaka av soppan med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.