torsdag 17 maj 2018

Snabblagad kikärtsgryta med morötter och ajvar


Receptet på denna snabblagade kikärtsgryta hittade jag i Hemmets Journals Matkalender 2014. Jag är väldigt förtjust i olika typer av grytor. Det beror dels på att det är en maträtt som passar väldigt bra att ha i matlådan, eftersom de flesta grytor bara blir godare av att värma och käka dagen efter de lagats, och dels på att grytor ofta är lättlagade. Denna variant uppfyllde båda kriterierna för den var både kanongod och mycket enkel att röra ihop. Vi käkade grytan med lite färska grönsaker och vanligt långkornigt ris, men det funkar säkert lika bra att ha pasta, couscous eller bulgur till om du föredrar det. 

Kikärtsgryta med morötter och ajvar
ca 4 - 5 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 normalstora morötter (ca 275 g sammanlagd vikt)
400 - 500 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetra eller 2 normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor
2 dl ajvar relish
ca 1 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraiche
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
ev. lite hackad persilja, eller dill, till garnering

Gör så här: 
Skala och strimla löken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna låt det steka på medelvärme i ca 6 - 7 minuter. Skala och finhacka vitlöken. Ha i den i grytan och låt den steka med i ca 1 minut. Tillsätt ajvarn, vattnet och buljongtärningen. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt grytan småputtra på svag värme i ca 10 minuter. Tillsätt kikärtorna (häll av konserverade kikärtor, i ett durkslag, och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt det koka i ytterligare ca 15 minuter, eller tills morötterna är så mjuka som du vill ha dem. Ha ev. i ytterligare ½ - 1 dl vatten om det kokar torrt. Rör ner crème fraichen och låt den bli varm. Smaka av med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.