måndag 13 april 2020

Blomkålsgratäng med ägg- och persiljesås


Denna mumsiga blomkålsgratäng med ägg och persiljesås passar perfekt att laga om du har några kokta ägg över sedan påskmiddagen. Vi käkade den goda gratängen med kokt potatis och rivna morötter.   

Blomkålsgratäng med ägg- och persiljesås
ca 4 portioner
4 ägg
ca 750 g blomkålsbuketter, färska eller frysta
vatten och salt till kokning
6 dl standardmjölk (med 3 % fett)
4 msk vetemjöl
ca ½ tsk salt
ca ½ krm malen vitpeppar
ca 3 - 4 msk hackad persilja, färsk eller fryst
ca 2 - 2 ½ dl riven lagrad ost
lite matfett till att smöra formen med

Gör så här: 

Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. 

Hårdkoka äggen (ungefärlig koktid för medelstora ägg är ca  8 - 10 minuter, om de sätts på i kallt vatten). Spola dem under kallt vatten en stund och skala dem sedan. Grovhacka dem och ställ undan dem så länge. 

Koka blomkålen i lättsaltat vatten tills den är mjuk  känn efter med en provsticka (tiden varierar beroende på om du använder färsk eller fryst blomkål). Häll av blomkålen i ett durkslag och låt den rinna av ordentligt. Lägg sedan över den i formen. Ställ undan den så länge. 

Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och vitpepparn i en kastrull eller gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den sedan puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten då och då för det bränner lätt fast. Tillsätt de hackade äggen och persilja. Värm alltihop i 2 . 3 minuter. Smaka av.

Häll såsen på blomkålen i formen. Strö på osten. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Grädda i ca 20 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå några minuter innan servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.