onsdag 8 april 2020

Broccolilåda med lagrad kryddost


Den här smaskiga broccolilådan med lagrad kryddost, kan närmast liknas vid en paj utan botten. Lådan/gratängen passar bra att servera som en lättare huvudrätt, tillsammans med t.ex. rivna morötter och ett gott bröd, eller som ett grönt inslag på en buffé (kanske på den kommande påskbuffén?). Lådan går att äta antingen varm, ljummen eller kall. Vi käkade den varm/ljummen ena dan och kall nästa dag. Det smakade lika gott båda dagarna. Ett riktigt favoritrecept! 

Broccolilåda med lagrad kryddost
ca 4 - 6 portioner
700 g broccoli
vatten till kokning
6 stora ägg, à ca 60 - 65 g styck
2 ½ dl grädde
ca ½ + ½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
3 dl riven lagrad kryddost (jag använde en ost smaksatt med dill)
lite matfett till formen

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C  och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Lägg broccolin i en gryta. Häll på vatten så att det knappt täcker broccolin. Ha i ½ tsk av saltet. Koka broccolin tills den är mjuk. Häll av den i ett durkslag och låt den rinna av ordentligt. 

Lägg broccolin i formen. Strö på svartpepparn och osten. Vänd runt allt lite försiktigt. Vispa ihop äggen med grädden och ½ tsk av saltet. Häll detta på broccolin i formen. Se till att smeten blir jämnt fördelad. 

Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Grädda i ca 40 minuter, eller tills smeten har stelnat i mitten. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.