onsdag 22 april 2020

Gratinerade auberginerullar med fetaostfyllning


Dessa delikata, gratinerade auberginerullar med fetaostfyllning gjorde jag för några veckor sedan. Vi käkade de välsmakande rullarna med färska grönsaker och focaccia (se här), vilket var en alldeles utsökt kombination 😋.

Gratinerade auberginerullar med fetaostfyllning
4 portioner
ca 1, 2 kg auberginer
Fyllning: 
250 g kvarg eller ricotta 
250 g fetaost
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitlökspulver
3 msk hackad basilika, färsk eller fryst
½ - 1 tsk rivet citronskal
Tomatsås:
1 msk olivolja
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 tsk socker
ca ½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm torkad oregano
1 krm torkad timjan
1 lagerblad
1 - 2 msk hackad basilika, färsk eller fryst
Topping:
ca 2 dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Fyllning: Blanda alla ingredienser  till fyllningen i en bunke. Täck bunken och ställ den kallt. 

Aubergine: Värm upp ugnen till 200 C. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper.Skölj auberginerna och skär dem i ca ½ cm tjocka skivor på längden. Lägg dem på plåtarna. Grädda dem i den övre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills de mjuknat och fått lite färg. Ta ut dem och låt dem kallna. (Jag brukar rosta en rejäl sats aubergine och sedan frysa in dem i påsar à 250 g. Till detta recept går det åt 500 g färdigrostad, skivad aubergine).

Tomatsås: Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Ha i löken och låt den steka i ganska svag värme i ca 5 min. Rör om så det inte bränner fast. Tillsätt vitlöken och tomatpurén. Låt steka under omrörning i ca 1 - 2 minuter. Ha i alla de andra ingredienserna . Låt såsen koka på svag värme i ca 20 -30 minuter. Rör om då och då. Ta ur lagerbladet när såsen kokat klart. Rör i basilikan. Smaka av.  

Öka ugnsvärmen till 225 C. Smörj en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm. Lägg lite av tomatsåsen i botten på den. 

Lägg ut några aubergineskivor i taget på en skärbräda. Ha ev. på lite salt på varje skiva (jag hade inte på något extra salt eftersom jag inte mår bra av för mycket salt). Klicka på 1 - 2 msk fyllning i den tjockaste änden på varje skiva. Rulla sedan ihop skivorna till små rullar. Lägg dem med skarven nedåt, tätt i formen. Upprepa detta tills alla aubergineskivor och all fyllning är slut. 


Häll på resterande tomatsås och toppa med riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 - 30 minuter. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.