Dessa delikata, gratinerade auberginerullar med fetaostfyllning gjorde jag för några veckor sedan. Vi käkade de välsmakande rullarna med färska grönsaker och focaccia (se här), vilket var en alldeles utsökt kombination 😋.
Gratinerade auberginerullar med fetaostfyllning
4 portioner
ca 1, 2 kg auberginer
Fyllning:
250 g kvarg eller ricotta
250 g fetaost
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitlökspulver
3 msk hackad basilika, färsk eller fryst
½ - 1 tsk rivet citronskal
Tomatsås:
1 msk olivolja
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 tsk socker
ca ½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm torkad oregano
1 krm torkad timjan
1 lagerblad
1 - 2 msk hackad basilika, färsk eller fryst
Topping:
ca 2 dl riven lagrad ost
Gör så här:
Fyllning: Blanda alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Täck bunken och ställ den kallt.
Aubergine: Värm upp ugnen till 200 C. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper.Skölj auberginerna och skär dem i ca ½ cm tjocka skivor på längden. Lägg dem på plåtarna. Grädda dem i den övre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills de mjuknat och fått lite färg. Ta ut dem och låt dem kallna. (Jag brukar rosta en rejäl sats aubergine och sedan frysa in dem i påsar à 250 g. Till detta recept går det åt 500 g färdigrostad, skivad aubergine).
Tomatsås: Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Ha i löken och låt den steka i ganska svag värme i ca 5 min. Rör om så det inte bränner fast. Tillsätt vitlöken och tomatpurén. Låt steka under omrörning i ca 1 - 2 minuter. Ha i alla de andra ingredienserna . Låt såsen koka på svag värme i ca 20 -30 minuter. Rör om då och då. Ta ur lagerbladet när såsen kokat klart. Rör i basilikan. Smaka av.
Öka ugnsvärmen till 225 C. Smörj en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm. Lägg lite av tomatsåsen i botten på den.
Lägg ut några aubergineskivor i taget på en skärbräda. Ha ev. på lite salt på varje skiva (jag hade inte på något extra salt eftersom jag inte mår bra av för mycket salt). Klicka på 1 - 2 msk fyllning i den tjockaste änden på varje skiva. Rulla sedan ihop skivorna till små rullar. Lägg dem med skarven nedåt, tätt i formen. Upprepa detta tills alla aubergineskivor och all fyllning är slut.
Lägg ut några aubergineskivor i taget på en skärbräda. Ha ev. på lite salt på varje skiva (jag hade inte på något extra salt eftersom jag inte mår bra av för mycket salt). Klicka på 1 - 2 msk fyllning i den tjockaste änden på varje skiva. Rulla sedan ihop skivorna till små rullar. Lägg dem med skarven nedåt, tätt i formen. Upprepa detta tills alla aubergineskivor och all fyllning är slut.
Häll på resterande tomatsås och toppa med riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 - 30 minuter. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.