torsdag 23 april 2020

Nyponlimpor


När jag var liten fick vi ibland nyponsoppa till maten i skolbespisningen. Om jag inte kommer ihåg helt fel så fick vi den c-vitaminrika drycken i samband med att vi serverades blodpudding (c-vitamin gör det att enklare för kroppen att tillgodogöra sig järnet i blodpuddingen). De flesta kanske minns dessa dagar med fasa, men på den tiden gillade jag både blodpudding och nyponsoppa så för mig var det inga problem. Trots detta kan jag påstå att jag sedan dess varit någon storkonsument av vare sig blodpudding eller nyponsoppa. För ett tag sedan mådde jag dock lite tjuvtjockt, och hade svårt att äta, så jag tänkte att jag kanske kunde prova lite nyponsoppa. Det visade sig tyvärr inte vara någon hit direkt. Jag tyckte varken om den tjocka, något gryniga konsistensen, eller den överväldigande söta smaken. Maken, som vanligtvis äter det mesta, är heller inget fan av nämnda dryck, så jag fick hitta på ett annat sätt att göra över med den orangea soppan på. Min lösning var att använda nyponsoppan som degspad. Det funkade faktiskt riktigt bra. Limporna blev mjuka, fluffiga och goda. Ett perfekt sätt att göra över med drycker som man inte gillar 👍😁.

Nyponlimpor
blir 4 limpor
50 g jäst
7 dl nyponsoppa, 37 C varm
5 dl vatten, 37 C varmt
1 dl rapsolja eller liknande matolja
1 msk salt
1, 6 - 1, 8 kg lantvetemjöl
Lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i nyponsoppan och vattnet och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet och oljan. Rör om. Arbeta sedan in mjölet, lite i taget, först i bunken och sedan på bakbordet, eller köksbänken, tills du får en klibbfri deg. Lägg tillbaka degen i bunken och lägg på ett lock eller täck med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Smörja 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 40 - 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C (det tar ca 25 minuter). 

Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 45 - 50 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen. Lossa limporna lite försiktigt och låt dem sedan svalna på ett brödgaller under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.