torsdag 16 april 2020

Supergod och krämig potatisgratäng - en favorit i repris


Hela vår familj älskar potatis. Vi äter inte så mycket kokt potatis utan oftast förvandlar vi den enkla knölen till någon mer kulinarisk läckerhet. En av våra absoluta favoritsätt att tillaga potatis på är att göra en krämig och god potatisgratäng. Just denna variant blir extra krämig av att potatisen kokas i grädden/gräddmjölken innan den gratineras. Jag brukar variera mellan att använda enbart matlagningsgrädde eller en blandning av standardmjölk och grädde. Den här gången blev det lyxvarianten med matlagningsgrädde. Gratängen blev helt perfekt!  

Krämig potatisgratäng
ca 4 portioner
ca 1 kg potatis av en fast sort
5 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 - 2 pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas) 
lite matfett till att smöra formen med
ca 2 dl riven ost till gratinering

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en form, som rymmer ca 2 liter,  med lite matfett. 

Blanda grädden med saltet och vitlöken i en stor gryta. Skala potatisen och skär den i ca 2 - 4 mm tjocka skivor. Lägg dem i grytan. Låt detta koka upp lite sakta. Rör om då och då. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme tills potatisen är mjuk men inte mosig (det tog ca 15 minuter för mig, men det kan ta lite olika lång tid beroende på vad man använder för potatissort). Rör om lite försiktigt i botten av grytan då och då under tiden, för det bränner lätt fast. Häll alltihop i formen. Strö på osten. 

Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 15 - 20 min, tills osten fått fin färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.