onsdag 1 april 2020

Mustig potatissoppa med svamp


Jag brukar vanligtvis inte vara så förtjust i soppor som innehåller svamp, men den här mustiga potatissoppan med svamp var helt underbart god. Idén till receptet fick jag när jag läste ett liknande recept, på en rysk svamp och potatissoppa, på 'allrecipes.com' (se här). Vi käkade soppan tillsammans med ett gott grovt rågbröd. Det blev en riktigt toppenmåltid.

Mustig potatissoppa med svamp
ca 4 portioner
1 msk smör
2 gula lökar
300 - 350 g skivade champinjoner, färska eller frysta
1 msk paprikapulver + lite extra till garnering
10 dl vatten
2 svampbuljongtärningar
½ tsk torkad timjan
1 lagerblad
ca 750 g potatis av en fast sort
2 dl crème fraiche
2 - 3 msk hackad dill
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Med färsk svamp: Skala och finhacka löken. hetta upp smöret i en stekpanna. Ha i löken och svampen och låt det steka på medelhög till hög värme i ca 8- 10 minuter. 

Med fryst svamp: Skala och finhacka löken. Låt den steka med svampen utan fett i stekpannan, på hög värme, tills den vätska som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt smöret och låt allt steka i ytterligare 3 - 4 minuter. 

Ha i paprikapulvret och låt det steka med under omrörning i någon minut. Häll i ca 2 dl av vattnet i stekpannan och lägg sedan över alltsammans i en gryta. Häll i resten av vattnet och smula ner buljongtärningarna. Tillsätt timjan och lagerblad. Låt det koka upp och sedan småkoka i ca 15 - 20 minuter. 

Skala potatisen och skär den i ca 2 - 3 mm tjocka skivor. Ha i dem i grytan. Låt allt koka i ca 10 - 15 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Fiska upp lagerbladet och släng det i komposten. Rör ner crème fraichen. Låt den bli varm. Ha i dillen och smaka av med salt och svartpeppar. Garnera gärna varje portion med lite extra paprikapulver. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.