måndag 30 mars 2020

Pasta med chorizokryddade kikärtor


Idén till denna pasta med chorizokryddade kikärtor kommer från en blogg som heter 'Vegan Richa' (se här). Jag gjorde en hel del förändringar i originalreceptet för att det skulle passa oss. Slutresultatet blev en krämig pastarätt med mycket smak. Det ingår en hel del kryddor i receptet men maten blev ändå inte särskilt stark. Det skulle ha ingått kanel också, men jag uteslöt det eftersom både jag och maken ibland kan ha lite svårt för just den smaken i mat. Vi käkade den goda pastan tillsammans med vitkålssallad och rivna morötter. 

Krämig pasta med chorizokikärtor
4 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ tsk malen spiskummin
½ tsk malen koriander
1 tsk paprikapulver
2 - 3 krm rökt paprikapulver (ta mer om du gillar rökt smak)
1 tsk chilipulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm torkad timjan
1 krm torkad basilika
1 krm torkad oregano
200 - 250 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade kikärtor (avhällda och avsköljda) 
1 tsk kinesisk soja
1 tsk äppelcidervinäger
400 g okokt pasta
vatten och salt till kokning
2 dl crème fraiche
½ dl vanlig chilisås (tomatvarianten)
Salt efter smak 
Övrigt: 
Hackad persilja till garnering
Riven lagrad ost till servering

Gör så här: 
Skala löken och skär den i tunna strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Grovhacka kikärtorna. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelhög till hög värme i ca 10 minuter. Ha i vitlöken kryddorna och de torkade örterna. Låt allt steka i någon minut. Tillsätt kikärtorna, sojan och vinägern. Låt allt steka under omrörning i 3 - 4 minuter. Ställ sedan undan kikärtsblandningen. 

Koka upp vatten och salt i en stor gryta. Ha i pastan och koka den enligt anvisningarna på förpackningen. Ta undan ca 2 ½ dl av kokvattnet när pastan är färdigkokt. Häll av resterande vatten. Häll tillbaka pastan i grytan igen och sätt tillbaka den på spisen. Rör ner crème fraichen och chilisåsen. Tillsätt kikärtsfräset. Värm pastan på ganska svag värme under omrörning. Späd med det sparade kokvattnet under tiden, tills pastan fått den konsistens som du vill ha. Smaka av med salt. Garnera med persilja och toppa gärna varje portion med lite riven ost. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.