måndag 2 mars 2020

Allt i ett gratäng med bönor, kronärtskocka och dillsås


Nu är ordningen i köket återställd efter frysskåpsincidenten, som jag skrev om i lördags. Maken lyckades fixa problemet med den högljudda kompressorn, så allt frid och fröjd igen. Det känns verkligen skönt att vi inte behövde byta ut frysskåpet. Puh!

Dagens inlägg är en vegetarisk variant av fiskgratäng som jag lagade för ett tag sedan. För att få fiskliknande smak på det hela hade jag i kelppulver. Kelp, kallas också för Kombu, och är en brunalg som är rik på mineraler och antioxidanter. Den är också en smakförstärkare och används flitigt i asiatisk mat, framförallt det japanska köket. Jag kan inte påstå att jag tycker att kelp är gott att äta bara som det är, men det funkade fin fint att använda det som smaksättare i denna gratäng. Vi käkade den goda gratängen med rivna morötter, vilket var ett perfekt tillbehör.  

Allt i ett gratäng med bönor, kronärtskocka och dillsås
ca 4 - 5 portioner
Mos:
ca 1 kg potatis av en mjölig sort
ca ½ tsk salt
½ - 1 krm malen vitpeppar
1 - 2 msk smör
1 ägg 
ca ½ -1 dl standardmjölk eller grädde
Fyllning:
200 - 225 g kokta stora vita bönor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade stora vita bönor. 
1 burk à ca 390 - 400 g kronärtskocksbottnar (blir ca 200 g kronärtskockor efter det att spadet har hällts bort )
2 ½ dl grädde
1 - 2 krm salt, eller efter tycke och smak (ta ev. den mindre mängden om du har i kelp)
1 krm grovmalen svarteppar
1 - 2 krm kelppulver, eller efter tycke och smak (finns att köpa på kryddlandet.se) (kan uteslutas)
3 msk hackad dill
Övrigt:
lite matfett till att smör formen med
ca 1 - 1 ½ dl riven  ost till gratineringen

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Skala potatisen och koka den i vatten tills den är mjuk. Häll av den och låt den rinna av ordentligt. Mosa potatisen med en potatisstöt eller pressa den med en potatispress. Blanda den sedan med saltet, pepparn, smöret och ägget. Tillsätt mjölken eller grädden, lite i taget, och rör om så att allt blandas väl. Klicka moset längs kanten av formen. Ställ sedan undan formen så länge.

Rör ihop grädde, salt, peppar, kelp och dill i en bunke. Häll av kronärtskockorna och skär dem i små bitar. Ha i dem och bönorna i bunken. (Häll konserverade bönor i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem sedan rinna av ordentligt innan de används). Blanda allt lite försiktigt. Häll detta i mitten av formen. strö på osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 - 35 minuter. ta ut formen och låt den gärna stå en stund innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.