torsdag 5 mars 2020

Sydamerikansk linsgryta


Idén till denna mycket mumsiga Sydamerikanska linsgryta kommer från en blogg med, det för mig outalbara, namnet 'Connoisseurus veg' (se här). Grytan innehåller allehanda smaskigheter, som t.ex. morötter, paprika, russin och oliver. Den är dessutom ganska kryddig utan att vara stark. Det enda som jag ska ändra på till nästa gång är att byta ut det rökta paprikapulvret mot vanligt paprikapulver, eftersom jag hade lite svårt för den rökta smaken i just detta recept. Vi serverade den matiga grytan med färska grönsaker och basmatiris, vilket var en alldeles utmärkt kombination.

Sydamerikansk linsgryta
ca 4 portioner
2 dl torra gröna linser
vatten till blötläggning 
1 msk olivolja
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
ca 150 g morot
ca 125 - 150 g paprika (ungefär 1 mindre paprika)
2 tsk malen spiskummin
1 tsk torkade oregano
1 krm malen kanel
½ krm malen kryddnejlika
1 - 2 krm rökt paprikapulver
500 g krossade tomater
3 dl vatten
1 ½ msk grönsaksfond eller schalottenlökfond
1 msk rödvinsvinäger
1 lagerblad
½ dl russin
ca 1 dl pimentofyyllda gröna oliver
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Lägg linserna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en skål och häll på vatten så att det täcker plus lite till. Låt dem stå i ca 30 minuter. 

Skala och hacka löken och vitlöken. Skala morötterna och hacka dem också. Skölj paprikan. Kärna ur den och hacka den med. Hetta upp oljan i en stor stekpanna, eller gryta, med tillhörande lock. Ha i löken, morötterna och paprikan och låt det steka på medelvärme i 6 - 7 minuter. Tillsätt vitlöken och alla kryddorna. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Ha i tomaterna, vattnet, fonden, vinägern, lagerbladet och russinen. Häll av linserna och rör sedan ner dem i grytan. Rör om. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under stekpannan, eller grytan, så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme i ca 40 - 50 minuter, eller tills linserna och morötterna är mjuka. Ta ur lagerbladet och kasta bort det. Rör ner oliverna. Låt dem bli varma. Smaka av med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.