onsdag 4 mars 2020

Grova råglimpor


Eftersom jag nästan alltid använder avrunnen fil istället för crème fraiche, och liknande, när jag gör kalla såser så har jag tillgång till ganska mycket vassle (vassle är den vätska som blir över när filen har runnit av). Vasslen brukar jag oftast frysa in för att sedan ta upp och använda som degvätska när jag bakar. Vassle är väldigt syrligt så jag föredrar därför att använda den när jag bakar lite grövre bröd, som klarar av att balansera upp syran. I dessa grova råglimpor passade den syrliga vasslen perfekt. Limporna blev saftiga och goda med en något syrlig underton. Mums!

Receptet nedan är omgjort efter ett recept ur 'Vår kokbok'. 

Grova råglimpor
4 limpor
Dag 1: 
8 dl vassle (kan ersättas med vatten)
450 g grovmalet rågmjöl (ca 8 dl)
1 ½ msk salt
Dag 2: 
Degen från dag 1
50 g smör eller margarin + lite extra till att smöra formarna med
4 dl vatten
1 msk ättikssprit
1 dl sirap (helst mörk)
ca 650 g grovt rågmjöl (knappt 12 dl)
ca 700 - 750 g vetemjöl (ca 12 - 13 dl)

Gör så här: 
Kväll dag 1: blanda mjölet med saltet i en stor degbunke. Koka upp vasslen eller vattnet och häll det i bunken. Blanda allt väl. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Morgon dag 2: Smält smöret, i en skål i mikron eller i en kastrull på spisen, och blanda det med vattnet. Värm blandningen till 37 C. Smula ner jästen i den ljumna vätskan och vispa tills den lösts upp helt. Blanda ner detta i degen från dag ett. Tillsätt ättiksspriten och sirapen. Blanda väl. Arbeta in rågmjölet. Tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda degen i några minuter. Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå och jäsa i ca 120 minuter. 

Smöra 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck formarna med en bakduk och låt dem jäsa i ca 60 min. (Om du inte har formar kan du istället lägga limporna, med bakplåtspapper under och mellan, på tvären i en i en vanlig långpanna, à 30 x 40 cm). 

Värm under tiden upp ugnen till 175 C. Sätt in formarna (eller plåten) på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda limporna i ca 70 - 90 minuter, eller tills de är 98 C inuti (jag gräddade mina limpor i formar i ca 70 minuter, den längre tiden kan kanske behövas om du gräddar limporna i långpannan). Ta ut formarna, eller plåten. Lossa limporna och låt dem kallna på ett brödgaller under bakdukar.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.