måndag 23 mars 2020

Rostade morötter med harissa, apelsin och tahini


Dessa rostade morötter, med harissa, apelsin och tahini (sesampasta), smakar helt fantastiskt gott tillsammans med goda tillbehör som couscous, fetaost och en kall yoghurtsås. Mums! 

Rostade morötter med harissa, apelsin och tahini
ca 4 portioner
1 msk olivolja
1 msk harissa (chilipasta, finns på tub eller burk)
1 tsk salt
1 - 2 tsk malen spiskummin
1 kg morötter
2 rödlökar
ev. 200 - 250 g kokta kikärtor (se här)
½ dl färskpressad juice från apelsin
1 tsk honung
2 msk tahini (sesampasta)
1 tsk torkad mynta
ev. 4 msk russin

Gör så här: 
Sätt ungen på 200 C och klä en plåt med ett bakplåtspapper. Blanda oljan med harissa, salt och spiskummin i en bunke. Skala morötterna och löken. Skär morötterna i bitar och löken i klyftor. Lägg dem i bunken. 

Häll ut allt glest på plåten. Sätt in plåten i den mitten - övre delen av ugnen och gädda i 15 minuter. Ta ut plåten och vänd på morötterna (tillsätt kikärtorna om du vill ha i det). Sätt in plåten igen och fortsätt grädda i ytterligare ca 15 - 20 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och lossa allt från papperet. 

Rör ihop apelsinjuicen, honungen, tahinin och myntan i en bunke. Ha i det rostade och blanda sedan allt lite försiktigt. Ha ev. i russinen. Servera förslagsvis med couscous, fetaost och vitlökssås. 

Vitlökssås
ca 4 portioner
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt alternativt avrunnen fil/ yoghurt (se här)
ca 1 krm salt
en liten nypa malen vitpeppar eller grovmalen svartpeppar
1 krm vitvinsvinäger
1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här: 
Rör ihop alla ingredienser i en skål. Täck skålen och ställ den sedan kall i minst 30 minuter innan servering. 


2 kommentarer:

  1. Hej, jag hamnade in på din blogg efter att ha sökt recept på nätet för något år sedan och återkommer därefter ofta för att leta recept. Vi har lagat flera recept från din samling och alla har alltid varit mycket goda och lätta att följa.
    Igår gjorde vi en variant på morötterna med Harissa men hade blandade rotfrukter (morot, rotselleri, palsternacka och kålrot) istället och det blev fantaiskt gott. Vilket bra recept! Tack!
    Hälsningar Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna,
      Tack för de snälla orden. Vad roligt att du har testat flera av recepten från min blogg och att du tycker att de är enkla att följa :). Vilken bra idé att ta blandade rotfrukter istället för bara morötter. Det låter jättesmarrigt. Jag kanske testar det någon gång :). Ha en fortsatt trevlig dag! Mvh Tove

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.