onsdag 25 mars 2020

Ugnspannkaka med morötter


Idag är det våffeldagen men här blir det inga våfflor. Varken jag eller maken är nämligen speciellt förtjusta i våfflor, och liknande, så jag brukar sällan laga det. När barnen var små kunde det hända att jag gjorde en sats våfflor till dem, men nu är de vuxna och kan göra egna om de så vill. Som jag skrivit om i tidigare inlägg så är inte heller vanliga pannkakor en maträtt som står särskilt högt i kurs hos oss. Det finns dock några pannkaksvarianter som vi faktiskt kan tänka oss att käka. Till kategorin ätbara pannkakssorter hör dagens ugnspannkaka med morötter. Vi käkade den smarriga pannkakan med vitkålssallad och en klick lingonsylt. Det var riktigt gott!

Ugnspannkaka med morötter
ca 4 portioner
1 - 2 msk smält smör eller flytande margarin
3 dl vetemjöl
3/4 tsk salt
6 dl mjölk
1 krm grovmalen svartpeppar
1/2 tsk lökpulver (kan uteslutas)
1/2 tsk torkad timjan eller oregano (kan uteslutas)
4 ägg
ca 400 g morötter

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C. Smöra ett bakplåtspapper med smöret, eller margarinet, med hjälp av en brödpensel eller en bit hushållspapper. Lägg papperet med den smörade sidan upp i en plåtform, eller liten långpanna, à ca 25 x 35 cm. 

Blanda mjölet med saltet i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa slätt. Ha i svartpeppar, lökpulver och timjan. Knäck i äggen och rör om allt till en jämn smet. Skala morötterna och finriv dem. Ta upp lite av morötterna i taget i händerna och pressa ut så mycket som möjligt av vätskan. Vänd sedan ner morötterna i smeten. Häll smeten i formen. Se till att den blir jämnt fördelad. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 30 - 40 minuter, tills smeten har stelnat och blivit fast i mitten. Ta ut formen och låt gärna pannkakan vila en stund innan den skärs i bitar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.