torsdag 12 mars 2020

Franskt lantbröd


Som ni säkerligen vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i att baka, och äta, bröd. Jag tycker att det är roligt att variera mellan att göra olika sorters bröd och bakar därför både ljusa, lätta och mörka, grova varianter. Detta franska lantbröd, som jag bakade för ett tag sedan, tillhör definitivt kategorin ljusa och lätta. Brödet gav många härligt fluffiga, generösa mackor med en lite segare kant. Mums!

Fransk lantbröd
blir 4 runda bröd
Dag 1: 
50 g jäst
4 dl ljummet vatten, 37 C varmt
4 dl rågsikt
Dag 2: 
Degen från dag 1
4 dl ljummet vatten, 37 C varmt
4 tsk salt
2 msk rapsolja eller liknande neutral matolja
8 dl rågsikt
12 - 14 dl vetemjöl

Gör så här: 
Kväll dag 1: Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll i vattnet och rör om tills jästen har lösts upp helt. Tillsätt mjölet och blanda allt väl. Täck bunken med ett lock eller platsfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten (ca 8 - 10 timmar).

Morgon dag 2: Blanda degen från dag 1 med det ljumna vattnet, saltet och oljan. Tillsätt rågsikten och rör om ordentligt. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den kraftigt i ca 10 minuter. Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken igen och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i fyra lika stora delar. Forma dem till runda och  trinda bröd och lägg dem glest på plåten. Skär några tunna snitt i ytan på bröden med en vass kniv. Låt bröden jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. 

Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 30 - 40 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut bröden och låt dem svalna på galler utan duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.