torsdag 26 mars 2020

Enkla råglimpor


Igår höll jag mig inne hela dagen. Förutom att göra några nya träningsprogram så passade jag också på att baka lite matbröd. Jag gjorde inget avancerat bröd utan det fick bli enkla råglimpor. Det blir en ganska stor deg av receptet, som ger fyra härliga limpor, men det är enkelt att halvera om du inte vill hantera en så stor deg. 

Enkla råglimpor
blir 4 limpor
50 g jäst
9 dl vatten, 37 C varmt
3 dl mjölk
1 dl flytande margarin, eller 100 g smält smör 
1 msk salt
1 dl sirap
750 g finmalet rågmjöl (ca 14 dl)
ca 1 - 1 , 2 kg vetemjöl (ca 16 dl)
Matfett till formarna 

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och mjölken och vispa tills jästen lösts upp helt. Ha i salt, sirap och margarin. Rör om. Tillsätt rågmjölet. Arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget,  först i bunken och sedan på bakbordet, eller köksbänken, tills du får en ganska fast deg. Lägg tillbaka degen i bunken och lägg på ett lock eller täck med plastfolie. Låt degen jäsa på en varm plats i ca 90 minuter (jag lät min deg stå i skåpet ovanför kylen). 

Ha upp degen på mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor. Lägg dem i väl smorda limpformar eller lägg dem i en klädd långpanna (lägg bakplåtspapper mellan varje limpa eller pensla sidorna med lite smält smör). Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 45 - 60 minuter, tills de nått kanten av formarna. Värm under tiden upp ugnen till 175 C (det tar ca 20 minuter). 

Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 50 - 60 minuter, eller tills de är 98 C inuti (det kan ta lite längre tid om du gräddar limporna i långpannan, så det bästa är att alltid mäta temperaturen på bröden). Ta ut bröden. Lossa dem ur formarna, eller från bakplåtspapperet, och låt dem svalna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.