torsdag 9 april 2020

Gratinerad potatisgnocchi med spenat


Denna gratinerade potatisgnocchi med spenat var supergod och underbart krämig. Jag gör alltid egen gnocchi, men om du inte har lust med det så funkar det säkert lika bra att använda köpt gnocchi istället. Om du vill göra egen gnocchi är ett tips att göra den i förväg och sedan förvara den i frysen tills den ska användas. Jag brukar oftast göra på det viset när jag lagar gnocchi och så gjorde jag även denna gång. Det funkade som vanligt finfint. 

Gratinerad potatisgnocchi med spenat
ca 6 - 8 portioner
1 sats potatisgnocchi (se här) alternativt ca 1 kg köpt potatisgnocchi
vatten och salt till kokning
400 g fryst bladspenat, upptinad och väl avrunnen
½ msk olivolja
1 - 2 krm vitlökspulver
2 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
ca 2 dl riven ost till gratineringen
Lite matfett till att smöra formen med
Sås:
7 ½ dl standardmjölk (3 % fett)
5 msk vetemjöl
½ tsk salt
½ krm malen vitpeppar
ca 2 dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Gör 1 sats potatisgnocchi (går att göra i förväg och sedan förvara i frysen tills de ska användas). Koka gnocchin i rikligt med saltat vatten enligt receptet (se här). Ta upp gnocchin och lägg den i ett durkslag. Skölj den lite under rinnande kallt vatten och låt den sedan rinna av ordentligt. Sätt ugnen på 225 C och smörj en form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Lägg över gnocchin i formen. 

Krama ur vätskan ur spenaten med hjälp av händerna eller i en potatispåress (funkar jättebra!). Grovhacka den urkramade spenaten och lägg den i en skål. Blanda den med olivoljan, vitlökspulvret saltet och pepparn. Se till att allt blir ordentligt blandat. Blanda sedan spenaten med gnocchin i formen. 

Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten av grytan med jämna mellanrum för såsen bränner väldigt lätt fast. Ta av grytan från värmen och tillsätt osten. Låt den smälta. Smaka av såsen. 

Häll såsen i formen och vänd runt allt lite försiktigt så att såsen fördelas jämnt på och mellan gnocchin. Strö på den rivna osten. Sätt in formen i mitten av ugnen och låt gratängen grädda i ca 20 - 25 minuter, eller tills allt är varmt och osten fått lite färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en liten stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.