onsdag 16 september 2020

Farinlimpor i långpannan


Dessa farinlimpor har en härligt mjuk konsistens och smakar ljuvligt. Det är väldigt enkelt att baka detta bröd. Degen gräddas i en mindre långpanna och delas sedan i fyra limpor. Så otroligt smidigt! Jag är nämligen inte särskilt förtjust i att diska, så det är skönt att slippa omaket med att smöra och diska brödformar. 

Tips! I receptet ingår det filmjölk men om du inte har det hemma kan du byta det mot mjölk eller vatten. Margarinet, eller smöret, kan bytas mot matolja. 

Farinlimpor i långpannan
blir 4 limpor
50 g jäst
10 dl filmjölk (jag använde lättfil)
2 dl vatten
1 dl flytande margarin eller 100 g avsvalnat smält smör 
1 msk salt
2 dl farinsocker
ca 1, 8 - 2 kg rågsikt

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och mjölkpulvret och vispa tills jästen lösts upp helt. Ha i salt, sirap och margarin. Rör om. Arbeta sedan in mjölet, lite i taget, först i bunken och sedan på bakbordet, eller köksbänken, tills du får en ganska fast deg. Lägg tillbaka degen i bunken och lägg på ett lock eller täck med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 120 minuter. 

Lägg två bakplåtspapper lite omlott i en mindre långpanna, ca 23 x 33 cm. Tryck ut degen i formen. Nagga hela ytan med en gaffel. Täck formen med en bakduk och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 50 - 60 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C (det tar ca 20 minuter). 

Placera formen på gallret i nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 70 - 90 minuter, eller tills det är 98 C inuti. Ta ut formen ur ugnen. Stjälp upp brödet upp och ner på ett brödgaller och dra bort bakplåtspapperen. Vänd sedan tillbaka brödet och täck det med en bakduk. Låt brödet svalna helt innan du delar det i fyra lika stora delar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.