onsdag 23 september 2020

Rågsiktslimpor med morot, kli och linfrö


De här mjuka och goda limporna bakade jag häromsistens. Jag hade i en liten överbliven slatt med rivna morötter som vi hade i kylen. Förutom morötter hade jag i kli och linfrön för att få lite tuggmotstånd. Brödet blev smakrikt och passade riktigt bra att rosta. 

Rågsiktslimpor med morot, kli och linfrö
blir 4 limpor
50 g jäst
11 dl vatten
2 dl mjölkpulver 
1 dl rapsolja
1 msk salt
2 msk honung
ca 100 g finrivna morötter
1 dl linfrö
1 dl vetekli
ca 1, 6 - 1, 8 kg rågsikt
Matfett till formarna 

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och mjölkpulvret och vispa tills jästen lösts upp helt. Ha i oljan, saltet, honungen, morötterna, linfröna och vetekliet. Rör om. Arbeta sedan in mjölet, lite i taget, först i bunken och sedan på bakbordet, eller köksbänken, tills du får en ganska fast deg. Lägg tillbaka degen i bunken och lägg på ett lock eller täck med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 120 minuter. 

Ha upp degen på mjölad arbetsyta och dela den i fyra lika stora delar. Forma dem till limpor. Lägg dem i väl smorda limpformar eller lägg dem i en klädd långpanna (lägg bakplåtspapper mellan varje limpa eller pensla sidorna med lite smält smör). Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 40 minuter, eller tills de nått kanten av formarna. Värm under tiden upp ugnen till 175 C (det tar ca 20 minuter). 

Placera formarna på gallret i nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 50 minuter, eller tills de är 98 C inuti (det kan ta lite längre tid om du gräddar limporna i långpannan, så det bästa är att alltid mäta temperaturen på bröden). Ta ut bröden och låt dem svalna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.