måndag 7 september 2020

Pastagratäng med grönkål, ajvar relish och fetaost


Krämiga pastagratänger brukar alltid vara populärt att servera här hemma, och denna variant med grönkål, ajvar relish och fetaost var inget undantag. Till den goda gratängen käkade vi en rejäl hög med rivna morötter. Det var riktigt mumsigt och mycket mättande! 

Pastagratäng med grönkål, ajvar relish och fetaost
ca 4 - 5 portioner
250 g pasta (torr vikt)
vatten och salt till pastakoket
ca 100 g förvälld hackad grönkål
ca 2 - 3 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 ½ dl ajvar relish, köpt eller hemmagjord (se här)
150 - 200 g tärnad fetaost, eller liknande ost
lite matfett till formen
Sås: 
7 dl standardmjölk
4 msk vetemjöl
3/4 tsk salt
1 liten nypa malen vitpeppar

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och lägg den sedan i formen. Blanda grönkålen med ajvarn, saltet och svartpepparn. Blanda sedan detta med pastan i formen. Blanda även ner fetaosten. Ställ undan formen så länge. 

Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en gryta. Låt det koka upp under ständig omrörning. Sänk sedan värmen under grytan till den lägsta, så att såsen bara småkokar. Låt den puttra i ca 15 minuter. Smaka av såsen och häll den sedan i formen. 

Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 20 - 25 minuter. Ta ut formen ur ugnen, och låt den gärna stå en stund innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.