onsdag 9 september 2020

Limpor med psylliumfrö, linfrö och rågkross


Denna limpa bakade jag när jag hade en bakdag förra veckan. Limpan innehåller nyttiga godsaker som kross och frön, vilket tillför både tuggmotstånd och karaktär. Det blir en stor deg av receptet, som ger fyra limpor, men det är enkelt att halvera receptet om du inte kan, eller vill, hantera en sådan stor deg. Jag gräddade mina limpor i formar men om du inte har sådana funkar det att grädda limporna i en långpanna istället. Lägg bakplåtspapper i botten av långpannan och pensla sidorna av bröden med lite olja, eller smält smör, så att de inte fastnar i varandra. Limpor gräddade i långpannan kan behöva vara lite längre tid i ugnen för att bli färdiggräddade. Jag rekommenderar att mäta temperaturen i mitten av bröden. När tempen är runt 98 C är bröden klara.

Limpor med psylliumfrö, linfrö och rågkross
blir 4 limpor
50 g jäst
12 dl vatten
1 dl linfrö
½ dl hela psylliumfrön
2 dl rågkross
1 dl sirap
1 dl flytande margarin eller avsvalnat, smält smör + lite extra till formarna
4 tsk salt
ca 1 kg rågsikt
ca 800 - 900 g vetemjöl 

Gör så här: 
Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll i vattnet i bunken och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt frön, kross, sirap, matfett och salt. Ha i rågsikten. Arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget, tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med lock, eller plastfolie, och låt den stå i rumstemperatur i ca 90 minuter. 

Smörj 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med bakduk och låt dem jäsa i ca 40 - 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Sätt formarna, på gallret, i den nedre delen av ugnen och grädda brödet i ca 45 - 50 minuter, eller tills bröden är ca 98 grader i mitten. Ta ut formarna ur ugnen. Stjälp upp limporna på ett brödgaller. Täck dem med bakdukar och låt dem kallna. Limporna går bra att frysa. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.