torsdag 10 september 2020

Morotssoppa med paprikapulver, tomat och örter


Denna morotssoppa, med paprikapulver, tomat och örter, var riktigt smarrig. Under den kyligare delen av året äter vi soppa en gång i veckan. Jag gillar verkligen soppor, dels för att de är goda och dels för att de oftast inte kräver någon större arbetsinsats. Dessutom är soppa en bra maträtt om man har små kvantiteter av grönsaker, och annat, som man vill göra över med. Vi käkade den delikata soppan tillsammans med ett gott bröd. Perfekt vegetarisk vardagsmat! 

Morotssoppa med paprikapulver, tomat och örter
ca 4 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
1 finhackad vitlöksklyfta
800 g morötter
500 g passerade tomater
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
2 krm grovmalen svartpeppar
2 lagerblad
2 dl crème fraiche
2 - 3 msk hackad basilika, färsk eller fryst 
Salt efter smak

Gör så här: 
Skala och hacka löken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i ca 10 minuter. Rör om då och då. Ha i vitlöken och låt den steka med under omrörning i ca 1 minut. Tillsätt tomaterna, vattnet och buljongtärningarna. Ha i paprikapulvret, örterna, svartpepparn och lagerbladen. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 45 - 60 minuter, eller tills morötterna är riktigt mjuka. Fiska upp lagerbladen och släng dem i komposten. Mixa soppan slät, med en stavmixer eller i matberedaren. Värm upp soppan igen och rör ner crème fraichen. Låt soppan sjuda i några minuter. Rör ner basilikan och smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.